Ingezonden persbericht


Varkens in Nood exporteert castratiecampagne naar België met benoeming Vlaamse bestsellerauteur Dimitri Verhulst als ambassadeur: "Je zou mij de eerste klotenambassadeur kunnen noemen."

Vanaf vandaag zal Dimitri Verhulst, schrijver van onder meer de bestseller De helaasheid der dingen en Godverdomse dagen op een godverdomse bol zich als ambassadeur van Varkens in Nood inzetten voor de miljoenen varkens in de Vlaamse en Nederlandse vee-industrie. Verhulst maakt zich vooral boos over het castreren van biggen.

Verhulst: "Men hoeft geen vegetariër te zijn om het belang van dierenwelzijn hoog in te schatten, en uiteindelijk is dat een markt die de vleesbaronie te zeer uit het oog verliest: namelijk die van de vleeseter die er prijs op stelt dat er geen barbarij aan zijn maaltijd is voorafgegaan. Van de man die gaarne een rollade eet zo nu en dan, doch enkel als het met manieren kan. Maar wat niet wordt aangeboden, kan moeilijk worden aangeschaft. Wie daar een belangrijke rol in spelen kan, spelen moet, zijn de supermarkten."

Met de benoeming van Verhulst wil Varkens in Nood haar anti-castratiecampagne uitbreiden naar België. Deze maandag boekte Varkens in Nood opnieuw succes met haar campagne in Nederland: na diverse supermarktketens heeft nu ook C1000, die zichzelf de grootste slager van Nederland noemen, besloten over te stappen op de verkoop van vlees van ongecastreerde varkens. Daarmee zal binnenkort 80% van alle in Nederland verkochte mannelijke varkens niet meer gecastreerd zijn.

In België worden alle biggen nog steeds (onverdoofd) gecastreerd en daar wil Verhulst zo snel mogelijk verandering in brengen. Vandaar zijn voorkeur voor de eretitel 'klotenambassadeur'. Verhulst: "De boeren boven de Moerdijk zijn dolgelukkig als ze eindelijk van dat nutteloze, tijdsrovende en vreselijke castreren verlost zijn. Ze hebben dit sadisme als bezigheidstherapie heus niet vandoen, hun dagen zijn meer dan gevuld. Boer en dier een beter bestaan bezorgen met één en dezelfde maatregel, je hoort het te weinig. Maar het bestaat. En als er iemand zijn nek durft uit te steken, zal het uiteindelijk ook in België bestaan."

Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood: "We zijn verheugd dat Dimitri Verhulst het ambassadeurschap op zich heeft willen nemen. Hij is niet alleen een groot dierenliefhebber,maar ook een belangrijke denker en iemand die de pen fabuleus weet te hanteren."

Varkens in Nood hoopt dat het geluid van Dimitri de discussie over castratie die reeds door collega organisatie GAIA is aangezwengeld, zal verrijken.

Dimitri Verhulst is de eerste Vlaamse ambassadeur van Stichting Varkens in Nood. Denkers en schrijvers als J.J. Voskuil, Robert Long, Youp van 't Hek, Jan Terlouw, Yvonne Kroonenberg en Karen van Holst Pellekaan zijn hem voor gegaan.

Verhulst ontving in 2007 de Gouden Uil, Humo's Gouden Bladwijzer en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor zijn boek De helaasheid der dingen. Inmiddels is het boek ook verfilmd. Voor de Godverdomse dagen op een godverdomse bol ontving de auteur de Libris Literatuur Prijs 2009 en in Humo's Pop Poll 2009 was dit de winnaar in de categorie 'beste boek' .

Achtergrondinformatie: Stand van zaken biggencastratie in Nederland

Supermarktketens Coop, Aldi, Lidl, Plus en Super de Boer en de Hema verkopen inmiddels alleen nog vlees van ongecastreerde varkens. Supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Deen zijn gedeeltelijk overgestapt en gaan richting een volledig castratievrij varkensvleesassortiment. C1000 heeft deze maandag aangegeven per 1 maart hun inkoopvoorwaarden zodanig aan te passen dat ongecastreerde varkens aangeleverd kunnen worden. Zij verwachten in 2011 volledig overgestapt te zijn op vlees van ongecastreerde varkens. Hierdoor blijft straks 79% van alle mannelijke biggen die in Nederlandse supermarkten verkocht worden, circa 1,8 miljoen varkens per jaar, de pijnlijke castratie bespaard.

Noot voor de redactie,