Persbericht:
Reclame Code Commissie poogt vingerafdrukactie te censureren
Amsterdam, 8 februari 2010
Met een vergezochte beslissing wil de Reclame Code Commissie (RCC) acties als die van Het Nieuwe Rijk tegen de vingerafdrukkendatabank censureren. In haar uitspraak van 12 januari j.l. heeft dit zelfregulerend orgaan bepaald dat de folders van Het Nieuwe Rijk, waarin wordt gesteld dat het mogelijk is om het Burger Service Nummer (BSN) op je arm te laten tatoëren, onder de reikwijdte van de Nederlandse Reclame Code (NRC) zouden vallen. De RCC gaat daarmee voorbij aan het feit dat de actie een politiek doel had en daarom niet als reclame moet worden aangemerkt. Deze vergezochte redenering van de RCC probeert een politieke actie via het reclamerecht de kop in te drukken. Dit is des te opmerkelijker, nu het Openbaar Ministerie één dag eerder had besloten Het Nieuwe Rijk niet te vervolgen.
Het Nieuwe Rijk heeft de tatoeagefolders verspreid om aandacht te vragen voor de aanleg van een databank met de vingerafdrukken van alle Nederlanders. De actie kreeg uitgebreid bijval in de media en via talloze e-mails, ook van het voormalige verzet en de Joodse gemeenschap. De actie wordt ondersteund door bekende Nederlanders en burgerrechtenorganisaties. De petitie van Het Nieuwe Rijk om de wet terug te draaien is inmiddels door duizenden bezorgde Nederlanders ondertekend.
Het Nieuwe Rijk verbaast zich dat de RCC oordeelt over deze actie, die een duidelijk politieke strekking heeft en het debat over het onderwerp wil aanwakkeren. Het verbieden van dergelijke acties is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. De RCC gaat ook verder dan de beslissing het Openbaar Ministerie, dat op 11 januari bepaalde dat Het Nieuwe Rijk niet zal worden vervolgd omdat er geen sprake is van een strafbaar feit.
Als de bevoegdheid van de RCC en haar beslissingen leidend worden voor het beoordelen van politieke acties, zal deze uitspraak een verlammend effect hebben op het maatschappelijke debat. Het Nieuwe Rijk wil dit effect tegengaan, door de beslissingen van de RCC en het OM vanaf vandaag op haar website (
BIJLAGEN:
RCC uitspraak
OM vervolgingsbeslissing
---
Vervolgingsbeslissing OM 11/01/2010
"Het OM heeft naar aanleiding van de aangifte onderzocht of er door het maken en verspreiden van deze folder sprake was van een strafbaar feit. Het OM is van mening dat de folder smakeloos is, maar dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Veel mensen zullen een associatie hebben met de jodenvervolging in de WOII en het is begrijpelijk dat zeker Joodse mensen zich gekwetst zullen voelen als zij met de folder worden geconfronteerd. Maar daarmee is nog geen sprake van strafbare discriminatie. Voor de vraag naar de strafbaarheid is doorslaggevend dat er in de folder niets (beledigends) wordt gezegd over Joden in het algemeen en er worden ook geen conclusies getrokken ten aanzien van Joden. Er wordt voorts niet in het openbaar aangezet tot haat of geweld of het discrimineren van mensen wegens hun ras en/of godsdienst. Om die redenen is er geen sprake van strafbare discriminatie. Daarnaast is er volgens het OM ook geen sprake van een strafbare valsheid of vervalsing (door de folder te laten lijken op de overheidshuisstijl). De folder was namelijk niet gemaakt met het oogmerk om deze als echt/onvervalst te laten doorgaan. Dit is o.a. ook te zien aan het onjuist weergeven van het overheidslogo. De folder is opgesteld en verspreid met het oogmerk om een protest te laten horen. Dat hebben de personen achter de folder ook kenbaar gemaakt via internet (