Groenlinks Den Haag


Verkort broedseizoen baart GroenLinks zorgen

Maandag 8 februari 2010, 13:42u - Heleen Weening
* bomenkap

* broedseizoen

* kapvergunning

Verkort broedseizoen baart GroenLinks zorgen

De fractie van GroenLinks heeft vernomen dat de gemeente het broedseizoen voor vogels gaat inkorten in 2010. De argumentatie is dat door de klimaatverandering vogels eerder beginnen met broeden en dat de jongen daardoor ook eerder uitgevlogen zijn. Bij de bepaling van de einddatum van het broedseizoen gaat het om een vervroeging met maar liefst anderhalve maand: van 1 september naar 15 juli. De achterliggende gedachte is dat vanaf die datum snoei- en kapwerkzaamheden plaats kunnen vinden in het groen van Den Haag. Ook particulieren kunnen direct na 15 juli vergunning krijgen voor het kappen van bomen.

GroenLinks maakt zich zorgen over deze drastische vervroeging en vreest dat het college twee aspecten over het hoofd heeft gezien:

Allereerst broeden veel vogelsoorten vaker dan een keer per jaar. Daarbij profiteert het laatste broedsel ervan dat er dan minder eieren en jongen het slachtoffer worden van kraaien en gaaien. Het gaat om in bomen en struiken broedende vogels als winterkoning, tuinfluiter, putter, zanglijster en zelfs de huismus.

Bovendien zijn er andere vogelsoorten die pas later in het seizoen beginnen of er langer over doen om hun jongen groot te brengen. Deze nesten met jonge vogels zullen bij de werkzaamheden op de grond vallen, waarna een zekere dood volgt. Denk hierbij aan vogels als zomertortel, spotvogel, sperwer en boomvalk. Deze kwetsbare soorten broeden ook in Haags groen.

De Flora- en faunawet stelt dat het verboden is broedende vogels en nesten met eieren of jongen te verstoren.

Heleen Weening heeft het college de volgende vragen gesteld:


1. Wat is de aanleiding voor het college om het broedseizoen te vervroegen? En weegt deze aanleiding op tegen het bovengenoemde mogelijke risico dat nesten met het laatste broedsel van vogels of nesten van laatbroedende vogels worden verstoord en vernield?


2. Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat bij werkzaamheden in juli en augustus de Flora en faunawet wordt gehandhaafd, die stelt dat bewoonde nesten niet verstoord of vernield mogen worden?


3. Zal er een inventarisatie van eventueel bewoonde nesten plaatsvinden voordat de werkzaamheden beginnen, om overtredingen van de Flora- en fauna wet te voorkomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat dit geregeld worden bij het toekennen van kapvergunningen aan particulieren?