BOVAG en vakbonden sluiten win-win-cao
08/02/2010 14:15
Bovag
FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, De Unie en BOVAG hebben vandaag een mooi cao-principeakkoord gesloten. Het loon voor de 85.000 medewerkers in het motorvoertuig- en tweewielerbedrijf gaat over de looptijd van achttien maanden met 1,9 procent omhoog. De partijen investeren daarnaast extra in opleidingen, leermeesters en leerwerkplekken voor jongeren. Door tijdelijke verlaging van de werkgeverslasten hebben BOVAG-ondernemers in 2010 desondanks te maken met lagere loonkosten dan in 2009.
Jan Henk Veenhouwer, onderhandelaar van BOVAG, is tevreden over de eigen branche-cao: 'De branche, onze leden, hebben in 2010 te maken met lagere lasten dan 2009. Dat is zeer welkom. Tegelijkertijd hoeven de werknemers niet te vrezen voor hun koopkracht. Het is een fatsoenlijke afspraak waar beide partijen voordeel van hebben. Een echte win-win-cao. We hebben nu achttien maanden rust op het arbeidsvoorwaarden front, ook dat is heel belangrijk voor de sector. Intussen blijven we investeren in onderwijs en leerwerkplekken. En waar mogelijk zullen we die investeringen zelfs intensiveren. Dat is belangrijk voor de toekomst van de branche.'
Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: 'Ik ben ontzettend blij met dit resultaat. Het is een cao zonder verslechteringen, met daarin een mooie loonsverhoging. We hebben goede afspraken gemaakt om werknemers en werkgevers door de crisis te helpen. We investeren extra in scholing. Ouderen kunnen doorgroeien als leermeester en jongeren krijgen meer opleidingskansen. Daarnaast blijven werknemers gewoon deelnemen aan de pensioenregelingen van pensioenfonds PMT.'
De cao gaat in op 1 december 2009 en loopt tot 1 juni 2011. De werknemers krijgen op 1 juli 2010 een loonsverhoging van 0,7 procent en op 1 februari 2011 nog eens 1,2 procent. Tegelijkertijd wordt de heffing voor scholingsfonds OOMT voor werkgevers in 2010 op nul gesteld (is normaal gesproken 0,5% van de loonsom) en in 2011 op 0,25%, een halvering dus. De activiteiten van scholingsfonds OOMT worden desondanks tenminste gehandhaafd en waar mogelijk geĂŻntensiveerd door het inzetten van beschikbare middelen.
Het principeakkoord wordt voorgelegd aan de achterban van de vakbonden en BOVAG. Als de meerderheid instemt, is het cao-akkoord definitief.