Senternovem

05-02-2010 | Commissie Corbey: Geen hogere doelstelling duurzame energie in transportsector voor 2020

De Commissie Corbey, officieel Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (CDB), heeft haar vierde advies uitgebracht: Eerst kwaliteit dan kwantiteit. Advies over de bijdrage van biomassa aan de duurzame energie doelstellingen.

Het advies is aangeboden aan Minister Cramer. Cramer had de CDB gevraagd te adviseren over de doelstelling duurzame energie voor de transportsector, en daarbij te kijken naar mogelijkheden om een hogere doelstelling dan 10% te verwezenlijken.

Voor de beantwoording van de adviesvraag heeft de CDB gekeken naar kosten, naar efficiëntie, naar technologische ontwikkelingen en naar vraagstukken rondom duurzaamheid. Uit analyses, studies en rapporten valt op te maken dat de inzet van biomassa een grote toekomst kan hebben in de transport- en de energiesector, maar ook in de industrie. Vanaf ongeveer 2020 kan grootschalige inzet biomassa concurrerend zijn met fossiele brandstoffen. Dat is goed, want het levert een bijdrage aan de vermindering van uitstoot van broeikasgassen en het vermindert de afhankelijkheid van schaars wordende olie. Hier zijn echter grote duurzaamheidsrisico's aan verbonden: er kan concurrentie met voedselmarkten optreden en er kan een zeer grote druk ontstaan om steeds meer land, waaronder natuurgebieden, in productie te nemen.

Daarom is het naar het oordeel van de CDB van groot belang om prioriteit te geven aan het beschikbaar maken van duurzame biomassa. Tot 2020 moet niet de doelstelling zijn zoveel mogelijk biomassa in te zetten, maar om te investeren in kwaliteit en duurzaamheid. De CDB beveelt aan te werken aan een strategie om duurzame biomassa beschikbaar te maken. Het gaat om investeringen in landbouwefficiëntie, in marginale gronden, in technologieën die gebruik van reststromen mogelijk maken, maar ook om de totstandbrenging van logistieke ketens. Van groot belang is te werken aan een mondiaal kader dat duurzaamheid bij inzet van biomassa garandeert. Het tegengaan van negatieve indirecte effecten (zoals verschuivingen in landgebruik en beïnvloeding van voedselprijzen) moet deel uitmaken van een duurzaamheidskader.

Tegen deze achtergrond ziet de CDB geen reden om nu de doelstelling voor 2020 te verhogen. Allereerst is het onzeker of de technologie in 2020 voldoende uitontwikkeld is om een hogere doelstelling mogelijk te maken. Daarnaast is onzeker of duurzaamheid voor grotere stromen voldoende gegarandeerd kan worden. Tegelijkertijd erkent de CDB dat voortvarendheid nodig is. Wanneer de ontwikkeling van duurzaamheidkaders in de praktijk sneller verloopt dan voorzien en wanneer de technologische ontwikkeling eerder grootschaliger productie mogelijk maakt, zou in 2014 de doelstelling voor 2020 verhoogd kunnen of moeten worden. Daarom adviseert de CDB om het beleid in 2014 te actualiseren.

De CDB is een breed samengestelde commissie die de Nederlandse regering adviseert over duurzaamheid als randvoorwaarde bij de grootschalige inzet van biomassa en biobrandstoffen. Voorzitter is Dorette Corbey, het secretariaat is in handen van Ella Lammers, AgentschapNL en Judith van der Stel, VROM.

De adviezen van de CDB zijn te vinden op www.corbey.nl. Wijzigingsdatum | 08-02-2010