Re-integratietraject geen dwangarbeid of verplichte arbeid

08/02/2010 12:12

Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep oordeelt in een uitspraak van 8 februari 2010 dat een door de gemeente Amsterdam verplicht gesteld re-integratietraject niet in strijd is met het verbod op dwangarbeid of het verbod op verplichte arbeid.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Volgens de Centrale Raad is in deze zaak van dwangarbeid geen sprake omdat geen fysieke of psychische dwang is uitgeoefend. Van verplichte arbeid is volgens de Centrale Raad evenmin sprake. Anders dan in de welbekende zaak van de "schoffelweigeraar" komt de Raad in dit geschil dus wel tot een inhoudelijke beoordeling.

Het College van burgemeester en wethouders verplichtte betrokkene deel te nemen aan een traject, waarin de mogelijkheden van betrokkene voor inschakeling in de arbeidsmarkt worden onderzocht. Dit traject is bekend als het Hoyatraject.

De verplichting om deel te nemen aan het Hoyatraject is in de situatie van betrokkene niet in strijd met het verbod op verplichte arbeid. De Centrale Raad vindt bij deze beoordeling van belang dat de betrokkene al erg lang bijstand ontvangt. Daarnaast vindt de Raad van belang het oogmerk van het traject (met name het aanleren van werknemersvaardigheden), de beperkte duur van de startfase van het traject en het feit dat de sanctie in hoogte en duur beperkt is. Van de betrokkene mocht in ieder geval worden verlangd dat hij met het verplicht gestelde Hoyatraject een begin zou maken.

Het Hoyatraject start met een testfase en is gericht op de ontwikkeling van algemene werknemersvaardigheden. Op basis van de resultaten van de test wordt besloten of het traject (strak begeleid werk in broeikassen) wordt voortgezet dan wel dat gezocht wordt naar een ander traject of andere werkplek. Een beroep op schending van het verbod op verplichte arbeid zou pas kunnen slagen als nakoming van de opgedragen activiteiten/werkzaamheden, voor de betrokkene duidelijk te belastend is of voor hem geen enkel perspectief oplevert voor deelname aan de arbeidsmarkt.

De Centrale Raad is van oordeel dat betrokkene verwijtbaar niet deelnam aan het Hoyatraject. De gemeente moest daarom een kortingsmaatregel opleggen.





http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BL1093




Centrale Raad van Beroep