Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 8 februari 2010

Kenmerk 032

Inventarisatie heroverwegingen gereed

Op maandag 8 februari heeft het college de rapportage `Inzet op herstel; heroverwegingen 2010-2014' aangeboden aan de gemeenteraad. Het nieuwe gemeentebestuur zal na de verkiezingen maatregelen moeten treffen om een structurele opgave te dekken die oploopt tot 248 miljoen in 2014. Om de raad voldoende keuzeruimte te bieden, zijn in het rapport voor 379 miljoen aan keuzes opgenomen. Daarbij is onderzocht welke taken de gemeente kan afstoten, of versoberen. Ook is gekeken naar mogelijkheden om de inkomsten van de gemeente te verhogen en is besloten om tot een afslanking van het gemeentelijke apparaat te komen.

Als gevolg van de crisis staat Amsterdam voor een grote financiële heroverwegingsoperatie. Door de crisis nemen de uitkeringslasten toe. Bovendien daalt de hoogte van de inkomsten uit het Gemeentefonds. Vanaf 2012 komen daar de gevolgen van de aangekondigde rijksbezuinigingen bovenop. De impact zal dusdanig groot zijn dat, zelfs bij een gunstige economische ontwikkeling, de druk op de gemeentelijke middelen blijft bestaan. Het college houdt vanaf 2011 rekening met een jaarlijkse opgave die oploopt van 90 miljoen in 2011 tot 248 miljoen in 2014. In deze opgave is ruimte voor nieuw beleid inbegrepen om gericht te kunnen investeren. Daarnaast wordt rekening gehouden met een incidentele risicoreservering 375 miljoen over de periode 2010-2014.

De heroverwegingsoperatie gaat uit van inzet op herstel. Amsterdam wil een aantrekkelijke stad blijven en als gemeentelijke organisatie sterk uit de crisis te komen. Een belangrijk uitgangspunt bij het in kaart brengen van de maatregelen was daarom het behoud van een goede basisinfrastructuur op sociaal en fysiek gebied en het beperken van negatieve effecten. Ook moet de gemeente gericht kunnen investeren om de aantrekkingskracht van de stad te behouden.
Taken die niet tot de kernverantwoordelijkheden van de gemeente behoren, kunnen mogelijk elders worden belegd. Aan de inkomstenkant is onder meer gekeken naar de tarieven voor voorzieningen en de verkoop van gemeentelijk bezit. Andere mogelijkheden zijn de verkoop van grond, eeuwigdurende erfpachtafkoop en verkoop van panden.

Keuzepakket voor het nieuwe gemeentebestuur Het rapport heeft een bijzonder karakter. Het is namelijk géén voorstel van het college voor te nemen maatregelen. Het is een menukaart, een technische inventarisatie van mogelijke maatregelen, waaruit door de politieke partijen een keuze gemaakt kan worden. Er is breed gekeken naar de mogelijkheden, er zijn geen terreinen uitgesloten van de inventarisatie. De mogelijkheden zijn in beeld gebracht op het terrein van meer efficiency, stoppen of versoberen van taken en subsidies en verhogen van de inkomsten. Het pakket aan maatregelen is groter dan de opgave. De definitieve keuzes hierover worden na de verkiezingen in maart 2010 bij de coalitieonderhandelingen en bij de vaststelling van de begroting 2011 verder gemaakt.

.




8 februari 2010 Gemeente Amsterdam
Kenmerk Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Verbetering bedrijfsvoering
In de heroverwegingsoperatie is ook gekeken naar de mogelijkheden om de bedrijfsvoering van de gemeente te verbeteren en te versoberen. Een aantal maatregelen hiertoe wordt nu al in gang gezet. De gemeentelijke organisatie wordt kleiner, uniformer en met minder diensten. Het hoofdkantoor, de bestuursdienst gaat in deze ontwikkeling voorop. Ongeacht welke maatregelen de nieuwe coalitie gaat kiezen, zullen er aanzienlijke personele gevolgen zijn. Schattingen variëren tussen de 500 en 800 fte voor de centrale stad, afhankelijk van welke maatregelen gekozen worden. De gemeente wil dit zo veel mogelijk langs de natuurlijke weg realiseren en heeft inmiddels een selectieve vacaturestop ingesteld.

Pb-032