Cargelli - Rotterdamse couture
23/12/2009 12:29
Historisch Museum Rotterdam
In het Rotterdam van de wederopbouw lijkt weinig plaats voor mode tussen de opgestroopte mouwen. Toch weet Carl Gellings (1930), onder zijn nom de plume Cargelli, de werkstad glamour en stijl te geven. Van de jaren vijftig tot halverwege de jaren zeventig speelt hij met uitgesproken ontwerpen en feestelijke shows een aanzienlijke rol in modieus Rotterdam en daarbuiten. Met onnavolgbare werkdrift produceert hij talloze collecties en kleedt hij naast fashionable Rotterdam, de eerste tv-sterren van Nederland én de gastvrouwen van de Euromast. Het Historisch Museum Rotterdam zet in het Schielandshuis een bijna vergeten Nederlands mode-icoon weer op de kaart .
eigenzinnig
Cargelli onderscheidt zich met eigenzinnige creaties. Bij hem geen letterlijke kopieën van de grote Parijse ontwerpers, maar ongewone combinaties van kleuren en materialen en vloeiende lijnen. Maar zijn werk blijft altijd draagbaar en vrouwelijk. Bovendien produceert Cargelli voor elke collectie uitgesproken, illustratieve tekeningen, waarin hij de vrouw en zijn creaties uiterst elegant neerzet. Ook nu nog, op bijna tachtigjarige leeftijd, tekent Cargelli in zijn huis op het Franse platteland diverse collecties per jaar en kleedt hij zijn vrouw in zijn creaties.
onorthodox
De tentoonstelling zet Cargelli in the spotlight met interviews, filmbeelden, foto's, originele tekeningen en natuurlijk meer dan 50 creaties van de Rotterdamse meester. Ontwerpen van tijdgenoten Dick Holthaus,Max Heymans, Cees Terleth en Ferry Offerman tonen het Nederlandse modeklimaat in de naoorlogse periode. Met een stuk van Fong-Leng en een installatie van Bas Kosters wordt Cargelli voor het eerst in een context geplaatst van eigengereide ontwerpers met een onorthodoxe manier van werken en een voorliefde voor illustratie en show.
shows
In 1952 studeert Cargelli als eerste modeontwerper af aan een Nederlandse academie: de opleiding Modeontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Hij ontwerpt kostuums voor de Rotterdamse Comedie en kleedt de nieuwe sterren van de televisie, zoals Karin Kraaykamp en Kitty Janssen. Zo'n vier keer per jaar pakt hij uit met shows waarin ruim honderd modellen de catwalk passeren. In 1959 opent zijn flamboyant ingerichte boutique Casa di Mode. De salon loopt aanvankelijk goed, maar de groeiende populariteit van jeans en vrijetijdskleding doet Cargelli in 1974 de deuren sluiten. Hij wordt directeur van de Vrije Academie in Rotterdam en ontwerpt nog regelmatig voor klanten in opdracht.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.historischmuseumrotterdam.nl/programma/schielandshuis/2009/2052-Carge