Politie Drenthe

Aantal auto-inbraken in Emmen neemt af na aanhouding veelplegers

Emmen, 06-02-2010 o Sinds mei vorig jaar vinden veel inbraken en vernielingen plaats in de wijken Emmerhout en Angelslo. De politie heeft begin januari een 27-jarige Emmenaar aangehouden op verdenking van meerdere auto-inbraken in Emmen. Ondertussen is de politie gestart met extra onopvallende voetsurveillances om deze dieven op heterdaad in de kraag te vatten. En zoals het nu lijkt, werpt deze aanpak zijn vruchten af.

Vijf inbrekers aangehouden

Het gaat om auto-, woning- en bedrijfsinbraken, maar ook om vernielingen zoals ingegooide autoruiten. De meeste kraken vinden plaats in de loop van de avond en 's nachts. Er zijn inmiddels vijf inbrekers aangehouden, drie van hen zitten nog vast. Het aantal auto-inbraken is de laatste maanden duidelijk verminderd. In mei vorig jaar werd al een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats aangehouden, deze man zit momenteel zijn gevangenisstraf uit.

Voetsurveillance

Ze verwachten een ronkend dieseltje te horen aankomen of zien al van grote afstand de rood met blauwe strepen. Tijd genoeg om weg te komen. Maar dat ze, nog half uit de auto hangend die ze hebben opengebroken, direct twee politieagenten op de nek hebben, dat vinden ze niet leuk. Als je moet rijden op zo'n melding ben je altijd te laat. Dan kun je alleen nog de aangifte opnemen. Na een succesje tijdens een voetsurveillance in de wijk was het tijd voor een andere aanpak, want de autokraken gingen gewoon door. We hebben gekeken waar en wanneer de meeste inbraken plaatsvonden. En niet alleen autokraken, maar ook school- en bedrijfsinbraken.

De informatie geven we tijdens de briefing door aan de collega's in de noodhulp. We betrekken het hele wijkteam hierbij, want met een paar mensen lukt dit niet. De uitvoering is eigenlijk heel simpel. Tijdens de noodhulpdienst parkeren we de auto ergens in de wijk en gaan we lopen. Je hoort alles en bent vrij snel op de plek waar het glasgerinkel of ander lawaai vandaan komt. Collegas zijn erg gemotiveerd, zeker als er aanhoudingen worden verricht. Dit is natuurlijk wel de basis van ons werk, gewoon boeven vangen. We zijn er nog niet, want behalve dat we hier komend jaar mee doorgaan, buigen we ons nu over het probleem van de helers. Al die adressen waar onze veelplegers de spullen kwijt kunnen, moeten we in kaart brengen. Ondertussen gaan we gewoon door met de voetsurveillances in onze wijken. We willen er alles aan doen om dit soort ergerlijke criminaliteit aan te pakken, aldus Gerwin Prins medewerker basiseenheid Emmen-Centrum.

Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen

Bij auto-inbraken hebben de dieven het vaak gemunt op navigatiesystemen. Het is daarom belangrijk om geen waardevolle spullen in de auto te laten liggen. Daarnaast is het van belang om kabels, zuignappen en afdrukken hiervan uit het zicht te halen. Naast de navigatiesystemen zijn ook laptops erg populair. Laat deze dan ook niet in de auto of kofferbak liggen. De moderne dief kan op meters afstand signalen van het apparaat opvangen en weet zo dat er een laptop in uw auto ligt.

Politie heeft u nodig

Het is belangrijk dat u, wanneer u slachtoffer bent van auto-inbraak, dit meldt bij de politie. Door het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie heeft de politie zicht op de omvang. Hierdoor weten we waar en wanneer de inbraken plaatsvinden en kunnen we gerichter onze mensen inzetten. Wanneer u iets verdachts ziet, belt u dan het alarmnummer 112. Voor niet spoedseisende zaken kunt u bellen met het telefoonnummer 0900-8844.

Overige tips:


- Laat uw auto nooit onafgesloten achter, controleer hierbij extra de achterdeuren en ramen.


- Plaats uw auto in de avond of nacht zoveel mogelijk bij lichtbronnen.


- Laat in uw auto geen tassen zichtbaar achter, maar ook niet onder de zittingen


- Laat geen reservesleutel of waarde- en autopapieren in de auto liggen


- Als u uw auto parkeert met een geopend dashboardkastje dan maakt u kenbaar dat er geen waardevolle spullen aanwezig zijn.


- Neem het frontje van uw autoradio af en neem deze mee.


- Probeer een ingebouwd navigatiesysteem af te dekken.


- Overweeg een goed alarm.