Goede Europese afspraken over zzp'ers
Hoewel zzp'ers een verrijking kunnen zijn voor de bouwsector, moet de sector zich realiseren dat dit allerlei sociale gevolgen heeft voor zowel zelfstandigen als werknemers. Dat staat in een verklaring die vandaag in Praag is aangenomen door de Europese werkgeversorganisatie FIEC en werknemersorganisatie EFBH. John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw en voorzitter van het Permanent Comité voor de bouw van het EFBH initieerde de verklaring en voerde de onderhandelingen hierover. Zzp'ers vallen niet onder de cao, hebben geen recht op een WW-uitkering, bouwen geen pensioen op en vallen niet onder eem collectieve arbeidsongeschiktheidverzekering. Dat betekent dat het draagvlak onder belangrijke collectiviteiten afkalft en dat kan gevolgen hebben voor de positie van werknemers. Zeker als er oneerlijke concurrentie ontstaat als zzp'ers (gedwongen) werken tegen slechtere arbeidsvoorwaarden.
"Vakmensen die als zzp'er werken zijn nodig, maar werkgevers en werknemers beloven nu in te staan voor een hoog niveau van vakmanschap, sociale zekerheid en gezond en veilig werk. Bovendien trekken we ten strijde tegen de imagoschade voor de sector die kan ontstaan door misstanden als uitbuiting en koppelbazen nieuwe stijl." Aldus Kerstens.
Er is speciale aandacht voor het fenomeen schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid is een juridische constructie waarin het lijkt alsof de werknemer als zelfstandige werkt, maar in feite in dienst is van een intermediair die hem verhuurt. Dit heeft allerlei nare gevolgen op gebied van sociale zekerheid, veiligheid en op de financiële situatie van de schijnzelfstandige. De rol van Europese regelgeving, de verantwoordelijkheid van sociale partners en het belang van naleving, zijn vandaag bekrachtigd in de verklaring die EFBH en FIEC aannamen. Namens FNV ZBo sprak voorzitter Charles Verhoef: "Zelfstandigen moeten zich als ondernemers bewust worden van de noodzaak om zich goed te verzekeren. Daarvoor moeten ze hogere tarieven vragen. Dringend nodig is ook dat de overheid alle regels voor veiligheid en gezondheid op zzp'ers van toepassing verklaart; dit voorkomt onjuiste concurrentie. Ze moet die regels dan wel streng controleren! Hetzelfde geldt voor schijnzelfstandigheid, met name van werkers uit de Midden- en Oost-Europese landen. Want malafide bureautjes misbruiken nu mensen en veroorzaken oneerlijke concurrentie."
"We zien te vaak dat zzp'ers zwaarder werk doen, hun prijzen (gedwongen) verlagen of geen enkele verzekering hebben tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Het is niet zo dat alle zelfstandigen als Obelix in een vat met toverdrank zijn gevallen. Zij zijn niet onkwetsbaar en moeten onder dezelfde voorwaarden kunnen werken als werknemers." Aldus Kerstens.
Naast deze verklaring wordt ook een verklaring aangenomen die toewerkt naar een gezonde Europese bouwsector nà de crisis. De Europese partners zijn het eens dat de bouw een van de belangrijkste sectoren is. "De bouw is de motor van de economie en die motor verdient steun. De bouw heeft een grote maatschappelijke opdracht: zorgen voor plaatsen waar mensen wonen en werken en zorgen voor de infrastructuur om van wonen naar werken te komen. De sector kan en wil deel van de oplossing zijn als het gaat om duurzamer bouwen." FNV Bouw pleit al er al langer voor om de bouwsector niet alleen door de crisis te helpen, maar ook te zorgen dat de sector "bouwrijp" is na de crisis.
Lees de volledige verklaring over zzp'ers
Lees de verklaring "Green and social new deal" (NL)
FNV Bouw