Zaterdag 6 en zondag 7 februari Muziekgebouw aan 't IJ STOCKHAUSEN/KAGEL FESTIVAL
EERBETOON AAN TWEE PIONIERS HEDENDAAGSE MUZIEK
In een hommage aan twee grondleggers van de hedendaagse muziek, vindt op zaterdag 6 en zondag 7 februari het Stockhausen/Kagel Festival plaats in Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse festival wordt in acht concerten het baanbrekende werk van deze recent overleden componisten geëerd. Zij beïnvloedden zowel hedendaagse componisten als jazz-, dance- en popmusici. Topensembles die intensief met beiden werkten, vertolken de muziek; het Duitse Ensemble Modern en musikFabrik en het Nederlandse Asko|Schönberg, Calefax rietkwintet en Nieuw Ensemble.
De visionaire Karlheinz Stockhausen (1928-2007) was een van de toonaangevende figuren van de fameuze Darmstadt School, in de jaren vijftig een befaamde broedplaats voor nieuwe muziek. Zijn experimenten met elektronica waren ronduit revolutionair. Hij was ook de eerste componist die muziek en ruimte écht wist te integreren. Zijn compromisloze muziek was een voorbeeld voor musici als Miles Davis, Herbie Hancock, Pink Floyd, The Beatles, Frank Zappa, Björk en Kraftwerk.
Ook Mauricio Kagel (1931-2008) hield zich bezig met de integratie van muziek en andere kunstvormen (film). Hij pionierde al vroeg in zijn muzikale loopbaan met het toevoegen van specifiek theatrale elementen aan zijn composities, vaak met een relativerende, humoristisch inslag waardoor concerten steeds meer het karakter kregen van performances. De componist ontwikkelde ook nieuwe instrumenten en speeltechnieken en gebruikte niet-Europese muziek (Exotica) en vaak bizarre eigenzinnigheden van muzikale taal in zijn composities.
Twaalf werken
In het festivalprogramma zijn ook films opgenomen en een debat. In totaal zijn twaalf werken te horen uit de vroege en de late periode van beide componisten, zoals van Stockhausen Kreuzspiel uit 1951, tot twee delen uit de onvoltooid gebleven cyclus Klang (2007). Het festival eindigt met Orchester-Finalisten, de tweede scene uit Stockhausens operacyclus Licht. Van Kagel staat onder meer het hilarische en vroege werk Exotica uit 1971-72 op het programma en het late stuk Orchestrion-straat (1993), een ode aan de straatmuzikant.
Kaartverkoop en prijzen
Voor het volledige programma en het bestellen van kaarten (losse kaarten ¤ 188,00 / reductie ¤ 14,50) zie
Noot voor de redactie,