39th International Film Festival Rotterdam
27 januari - 7 februari 2010
PERSBERICHT 12 januari 2010
De Vliegenierster van Kazbek slotfilm van IFFR 2010
Het 39e IFFR wordt zaterdag 6 februari afgesloten met de wereldpremière van De Vliegenierster van Kazbek, een film van Ineke Smits (Magonia, Transit Dubai) naar een scenario van Arthur Japin (Een schitterend gebrek) en geproduceerd door Isabella Films (Oorlogswinter). De Vliegenierster van Kazbek draait vanaf 1 april in de bioscoop.
De hoofdrollen in De Vliegenierster van Kazbek worden onder meer vertolkt door Madelief Blanken (de musical The Sound of Music, de film Insomnia en de televisieserie Spangas), de Georgische acteur Zurab Jgenti, theater- en filmactrice Sylvia Poorta en de Roemeense actrice Anamaria Marinca, bekend uit de Gouden Palm-winnaar 4 Months, 3 Weeks and 2 Days van Cristian Mungiu. De Vliegenierster van Kazbek draait vanaf 1 april in de bioscoop.
Georgië in IFFR 2010
De Vliegenierster van Kazbek speelt zich af op Texel in de Tweede Wereldoorlog, toen daar een regiment Georgische soldaten was gelegerd. De film heeft hierdoor een nauwe band met enerzijds het IFFR 2010-themaprogramma 'After Victory' met films over oorlog en anderzijds met drie festivalpremières uit en over hedendaags Georgië: de Georgische competitiefilm Street Days, een film over de verloren generatie veertigers van Levan Koguashvili, de mede door het Hubert Bals Fonds tot stand gekomen Georgische speelfilm Susa, over een moeder en zoon in de illegale wodkahandel van Rusudan Pirveli en de Russisch-Noorse, politiek uitgesproken documentaire Russian Lessons over het Russisch-Georgische conflict in 2008 van Andrei Nekrasov en de recentelijk overleden Olga Konskaya.
Het filmproject A Fold of My Blanket van de Georgische filmmaker Zaza Rusadze en producent Isabella Films, is geselecteerd voor CineMart 2010.
De Vliegenierster van Kazbek: synopsis
Marie is een meisje met een levendige fantasie. Op het vlakke eiland Texel droomt ze over bergen en verzamelt er zelfs plaatjes van. Ze zou liever iets anders met haar leven doen dan te trouwen met Paul, de zoon van de strandjutter. Als enig meisje in een groot en arm gezin in oorlogstijd lijkt ze niet veel keus te hebben. De verhoudingen en posities worden door de realiteit van de oorlog ook nog eens extra aangescherpt. Marie probeert die realiteit te overleven door te dromen.
Vanaf het moment dat er een regiment Georgiërs op het eiland worden gestationeerd, verandert haar leven en bloeit ze helemaal op. Met hun film, muziek maar vooral met hun inventieve en ongebruikelijke overlevingsstrategieën en hun radicaal andere levensvisie, opent deze geïsoleerde groep buitenstaanders en in het bijzonder de jonge soldaat Goga, de weg voor Marie. Door hen wordt ze de persoon die zonder bang te zijn, al haar dromen verwezenlijkt.
Historische achtergrond
In januari 1945 werd het Georgische regiment op Texel geïnstalleerd, in de hoop dat zij daar van hun heimelijke banden met het verzet afgesneden zouden zijn. Het waren voormalige krijgsgevangenen, voor wie de Duitse krijgsdienst de enige manier was geweest om aan de hongerdood in de kampen te ontsnappen; de zogenaamde Ost-Legionen.
Vlak voordat zij zouden worden ingezet tegen de oprukkende geallieerden, kwamen zij in opstand tegen hun Duitse broodheren. De Georgiërs meenden Texel op 7 april 1945 bevrijd te hebben, maar terwijl die bevrijding al gevierd werd en de Georgische én de Hollandse vlag boven het eiland wapperden, werd de Zuidbatterij op het eiland alweer ingenomen door vers aangevoerde Duitse troepen. In de maanden daarna verloren 600 van de 800 Georgiërs het leven tijdens de guerrillaoorlog en in executies. Texel werd uiteindelijk als een van de laatste plekken in Nederland door de Canadezen ontzet.
Ineke Smits
Ineke Smits studeerde aan de Kunstacademie in Rotterdam. Daarna volgde ze de opleiding regie aan de National Film and Television School in Engeland. De grote doorbraak van Smits volgde in 2001 met de festivalhit Magonia, ook met een scenario van Arthur Japin. Magonia won verschillende prijzen waaronder de Circulo Precolombino de Oro (Bogota Filmfestival) en de Golden Tulip (Istanbul IFF) voor Beste Film. Magonia draaide verder in de competeties van de internationale filmfestivals van San Sebastian, Mannheim, Tbilisi, Creteil, Bonn,
Brussel, Leeds, Riga en Rome.
In 2002 ontving Ineke de Nipkow Fellowship om te gaan werken in Berlijn. Daarna ontwikkelde ze de eerste versie voor The house of my Fathers aan het Binger Instituut in Amsterdam.
De documentaires Putin's Mama (2003) en Zwart Goud onder het Notecka Woud (2005) zaten beiden in de Zilveren Wolf competitie van het IDFA. Transit Dubai was te zien op hetzelfde festival en won in 2009 de publieksprijs op het Gdansk Film Festival.
Sinds 19 jaar woont en werkt Smits zowel in Nederland als Georgië.
Ineke Smits over haar banden me Georgië: "Ik heb Georgië leren kennen door de regisseur Sergei Paradzanov. Ik hield van zijn films. Het is een van de redenen dat ik zelf filmmaker wilde worden. Later ontmoette ik op het Filmfestival Rotterdam Tato Kotetishvili, met wie ik zeven jaar heb samengeleefd. Zo ben ik zelf in Georgië beland. De eerste keer was twintig jaar geleden, toen het land nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie en in Nederland nog bijna niemand van Georgië had gehoord. Voor De Vliegenierster van Kazbek hebben we er zes dagen gefilmd. Twee weken voor de oorlog met Rusland uitbrak, waren we klaar. Een paar weken later was ik terug in Georgië, voor de begrafenis van mijn schoonvader. Hij stierf op de dag dat de oorlog uitbrak. Ik zat in een vliegtuig vol journalisten. In Tblisi zag ik op CNN de laatste locatie waar we hadden gedraaid gebombardeerd terug. Dat maakte het wel heel dichtbij. Ik heb altijd gezegd dat De Vliegenierster van Kazbek een actueel verhaal is, maar door de gebeurtenissen in Georgië sinds augustus 2008 is het wel heel realistisch geworden."
Kaarten voor IFFR 2010 Slotfilm De Vliegenierster van Kazbek op zaterdag 6 februari zijn in voorverkoop verkrijgbaar via de IFFR online webshop. Het festivalprogramma verschijnt op donderdag 21 januari als 'IFFR Special' bij de Volkskrant en online op
(einde persbericht)
Noten aan de redactie,
International Film Festival Rotterdam