Gemeente Almere

Duurzaamheid in Almeerse praktijk gebracht

05-02-2010

In het Randstad Urgent contract is
vastgelegd dat duurzaamheid geldt als richtinggevend principe voor de groei van Almere. Om deze ambitie te borgen, heeft de gemeente Almere in 2008 de Almere Principles opgesteld, en is in 2009 het DuurzaamheidsLab Almere van start gegaan.

Op 4 februari 2010 werd opnieuw een belangrijke stap gezet: de Uitvoeringsagenda Almere Principles werd uitgereikt aan de Almeerse gemeenteraad. Deze Uitvoeringsagenda is een disciplinerend instrument om te komen tot een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere, en biedt aanknopingspunten om verder te werken aan de concretisering van de Almere Principles. De Uitvoeringsagenda levert een programma en daagt partijen uit zélf te komen tot duurzame oplossingen, om zo de stap van denken naar doen te zetten.

Voorbeelden

Onderwerpen als gezonde systemen, duurzame energievoorziening, duurzame mobiliteit, duurzaam grondstoffengebruik, duurzame watersystemen en stadslandbouw worden in de Uitvoeringsagenda vertaald in haalbare en betaalbare voorstellen.

Het `Economisch Offensief' - één van de bouwstenen van de Concept Structuurvisie Almere 2.0 - biedt de context om vanuit zogenaamde Tafels te werken aan een investeringsagenda voor Almere. Vijf economische clusters moeten uitgroeien tot de aanjagers van de economie van Almere. `Duurzame Gebiedsontwikkeling & Duurzaam Bouwen' is één van die clusters, en zou een kernactiviteit van de Almeerse economie kunnen worden en in combinatie met een nationaal centrum voor Duurzame Gebiedsontwikkeling een van de pijlers van de identiteit van de stad.

Ook illustratief zijn nieuwe initiatieven op het gebied van particulier opdrachtgeverschap. Los van het feit dat particulier opdrachtgeverschap in de kern een duurzame manier van stedenbouw is - ontwikkeling en beheer worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld - is onlangs besloten om `Ik(ver)bouwduurzaaminAlmere' in het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' te incorporeren. Naast het bestaande instrumentarium, komt er een specifiek handboek, een spreekuur Duurzaam Bouwen en Wonen en een voor een breed publiek beschreven en ontsloten set aan `best practices'.

Concretisering op korte termijn vindt plaats via lopende `reguliere' projecten , zoals de Wierden in Almere Haven, het Zoneiland Almere© in Noorderplassen West, Columbuskwartier en Cascadepark in Almere Poort, bedrijventerrein Stichtsekant en de planontwikkeling van de sociaal duurzame wijk Hout Noord.

De gemeentelijke organisatie zal zelf `Principles Proof' moeten worden om implementatie in een breder kader tot een succes te maken. Om die reden is de werklijn `cultuur en organisatie' toegevoegd. Het besluit om duurzaam in te kopen, is een voorbeeld van het `Principle Proof' maken van de organisatie. Dat geldt ook voor de onlangs ondertekende samenwerkingsovereenkomst voor gemeenschappelijke kennisontwikkeling met andere koplopende gebiedsontwikkelingen, zoals Haarlemmermeer en Venlo.

Naar nationaal niveau

De Uitvoeringsagenda is gebaseerd op de Concept Structuurvisie Almere 2.0. Deze visie zet in op een ecologisch, sociaal en economisch duurzame stad, die bijdraagt aan de ontwikkeling van de noordelijke Randstad en de metropoolregio Amsterdam. Hier ligt een kans om Almere 2.0 te ontwikkelen als nationaal praktijklab.

Die kans is ook in het Integraal Afspraken Kader Almere 2.0 - dat op 29 januari 2010 door het Rijk en de gemeente werd ondertekend - verwoord: `Het ministerie van VROM, de gemeente Almere en de provincie Flevoland zetten Almere in als nationaal praktijklaboratorium om experimenten en innovaties van duurzame systemen grootschalig te implementeren. De duurzame gebiedsontwikkeling van Almere kan daarmee toonaangevend zijn voor Nederland en internationaal betekenis krijgen.' De Uitvoeringsagenda wordt daarmee naar nationaal niveau getild, en vormt de basis voor het opstellen van de Duurzaamheidagenda Almere 2.0, een opdracht die het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere gezamenlijk zullen uitvoeren. Daarnaast wordt een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van een nationaal centrum voor duurzame gebiedsontwikkeling in Almere. Op deze manier kan Almere zich ontwikkelen tot `icoon van duurzaamheid'.

Wat verder in het Integraal Afspraken Kader is vastgelegd, is dat het DuurzaamheidsLab wordt ingezet als innovatiemotor voor de drie werkmaatschappijen - Werkmaatschappij Almere-Amsterdam, Werkmaatschappij Centrum-Weerwater en Werkmaatschappij Almere Oosterwold - die met de gebiedsontwikkelingen van Almere 2.0 aan de slag gaan.


Zie het origineel

* Uitvoeringsagenda Almere Principles (pdf 6.3 MB)