Jeruzalem als eerste naoorlogse wijk Rijksmonument
05/02/2010 14:34
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Gezamenlijk persbericht
5 februari 2010
Bezoek minister Plasterk tevens startsein voor vernieuwing wijk
Jeruzalem als eerste naoorlogse wijk Rijksmonument
De wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost krijgt als eerste naoorlogse wijk de status van Rijksmonument vanwege zijn bijzondere architectuur en stedenbouw. Donderdag 11 februari kent minister Plasterk deze status toe tijdens een bezoek aan de wijk. Om dit officieel te bekrachtigen zal hij een stuk van een oude gevel slopen, een nieuwe gevelplaat ophangen en zelf een rode Daf besturen tijdens een ritje door de wijk.
Samenwerking
Bijgestaan door stadsdeelwethouder mw. Princen en wethouder Gerson vormen deze handelingen tevens het startsein voor de vernieuwing van de wijk, die in het teken staat van duurzame renovatie.
Bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan voor de wijk is nauw samengewerkt tussen de bewoners van Jeruzalem, de woningcorporaties De Key en Rochdale, het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Rochdale restaureert 112 woningen die tot monument verklaard zijn en bouwt 455 nieuwe woningen. De Key restaureert 279 bestaande, tot monument verklaarde, woningen.
100 topmonumenten
De buurt Jeruzalem in tuindorp Frankendael (stadsdeel Oost-Watergraafsmeer) is eind 2007 door minister Plasterk op de lijst van de 100 topmonumenten uit de wederopbouw (1940-1958) geplaatst. De rijksbescherming omvat de zes noordwestelijk gelegen bouwblokken (L-vormig), de bijbehorende groene (binnen)hoven, de omliggende groenstructuur en een school met een dubbele H-vorm. Het is voor het eerst dat de aanwijzing geldt voor een deel van de wijk èn het groen èn de openbare ruimte als samenhangend geheel. Jeruzalem dankt zijn naam aan de witte kleur van de woningen, net als woningen in de Israëlische hoofdstad.
Vernieuwing noodzakelijk
Na ruim vijftig jaar voldoen de woningen in Jeruzalem niet meer aan de eisen van deze tijd. Een fysieke ingreep van restauratie en deels sloop is daarom noodzakelijk. Het streven is de woningen in Jeruzalem duurzamer en energiezuiniger te maken.
Alle betrokken partijen hebben in dit planproces rekening gehouden met de cultuur- en bouwhistorische waarden en de betekenis van de wijk. De stedenbouwkundige structuur en de tuindorpgedachte blijven zo behouden. De renovatie biedt tegelijkertijd kansen en mogelijkheden voor de huidige en de toekomstige bewoners van Jeruzalem.
U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij het bezoek van minister Plasterk op 11 februari. Zie het programma dat is bijgevoegd. U vindt daar ook de informatie bij wie u zich kunt aanmelden.
PERSUITNODIGING
Amsterdam/Amersfoort, 5 februari 2010
Geachte redactie,
In aanvulling op het persbericht ontvangt u het programma voor het bezoek dat minister Plasterk (OCW) op donderdagmiddag 11 februari zal brengen aan de wijk Jeruzalem in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in Amsterdam. Hij zal ter plaatse zowel de rijksbeschermde status aan de wijk toekennen als het startsein geven voor de vernieuwing van de wijk.
13.00-13.30 Ontvangst genodigden in het wijkinformatiecentrum, Ingenhouszhof 7-11.
13.30-13.40 Ontvangst minister en welkomstwoord door Hans Gerson, wethouder Cultuur gemeente Amsterdam .
13.40-13.45 Wandeling o.l.v. mw. Esther Agricola, directeur Bureau Monumenten en Archeologie, via de monumentale school (nu kinderdagverblijf) naar een authentieke woning, gelegen in een hof.
13.45-13.55 Op bezoek bij een wijkbewoner thuis. Bewoner vertelt over zijn ervaringen met het wonen in Jeruzalem en de participatie rondom de vernieuwing van de wijk.
13.55-14.05 Vervolg wandeling door enkele monumentale hoven. Eindpunt wandeling bij de proefwoning, Hugo de Vrieslaan 127.
14.05-14.15 Officiële toekenning van de rijksmonumentale status door de minister. En tevens startsein voor de vernieuwing van de wijk door minister Plasterk en stadsdeelwethouder mw. Princen. Toespraken. Pers kan vragen stellen.
14.15-14.25 In de proefwoning staat een kleine foto-expositie over de ontstaansgeschiedenis en toekomst van de wijk opgesteld. De directeuren van de woningcorporaties, Evert Bartlema en mw. Helen van Duin, geven een toelichting op de vernieuwing van de monumentale panden en duurzame werkwijze hierbij.
14.55-15.00 Minister vertrekt samen met mw. Princen in een oud Dafje en ze rijden kriskras de buurt uit. Einde bezoek.
Graag vernemen wij of u bij het bezoek aanwezig zult zijn.