Rechtbank Leeuwarden


Beheerder koperpot Sonac handelde niet verwijtbaar

De kantonrechter heeft niet ingestemd met het verzoek van Sonac om de arbeidsovereenkomst te ontbinden van een werknemer die koper verkocht ten behoeve van feesten voor de afdeling waar hij werkzaam is.

Sonac heeft de kantonrechter gevraagd om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden omdat zij het vertrouwen in hem is kwijtgeraakt. De werknemer heeft volgens Sonac het initiatief genomen om koper, dat werd verzameld uit het afval van Sonac, te verkopen en de opbrengst te gebruiken voor feesten van de technische afdeling waar hij werkzaam is en voor schenkingen waar geen toestemming voor is gegeven. Sonac heeft de werknemer op staande voet ontslagen. De werkgever heeft de kantonrechter gevraagd om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, voor het geval het ontslag op staande voet in een bodemprocedure geen stand zou houden.

Volgens de kantonrechter is aannemelijk geworden dat de inzameling van het koper is gebeurd met toestemming van de (voormalig) leidinggevende. Dit blijkt ook wel uit het feit dat het koper in werktijd werd weggebracht met een vrachtwagen van het bedrijf. De werknemer heeft dus niet eigenmachtig gehandeld, ook niet toen hij
1.000 euro uit de pot heeft geschonken aan de stichting KiKa. De werknemer is al 38,5 jaar in dienst bij Sonac en hij is nooit eerder aangesproken op verduistering van goederen van zijn werkgever. Volgens de kantonrechter is er dan ook geen aanleiding om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, zodat het verzoek van de werkgever is afgewezen.

Op 17 februari 2010 gaan de procedures tussen Sonac en haar werknemer verder. Dan wordt het kort geding behandeld waarin de werknemer zich verzet tegen het ontslag op staande voet en waarin hij vordert dat Sonac zijn loon doorbetaalt. Ook behandelt de kantonrechter dan het verzoek van de werkgever om een aantal getuigen te horen.

LJ Nummer


BL0374

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 5 februari 2010