Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Verhuizing wedstrijdonderdelen van Beek naar Landgraaf Gezamenlijk persbericht van de gemeente Beek, de gemeente Landgraaf en de Provincie Limburg:

Wereldkampioenschap Wielrennen Limburg 2012

De start van de individuele tijdritten Dames junioren (onder voorbehoud) en Heren espoirs vindt tijdens het Wereldkampioenschap Wielrennen in 2012 niet meer plaats in het Limburgse Beek, maar in de Limburgse gemeente Landgraaf. De Landgraafse gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om de extra onderdelen over te nemen van de gemeente Beek. De gemeenteraad van Beek heeft aangegeven geen geld te willen uittrekken voor het Wereldkampioenschap Wielrennen Limburg 2012.

Burgemeester Bert Janssen en gedeputeerde Odile Wolfs zijn blij met het besluit van de gemeente Landgraaf: De gemeente kan zich nog nadrukkelijker profileren als wieler- en evenementenstad. Landgraaf heeft namelijk al sinds 1996 jaarlijks een wielerevent binnen haar gemeentegrenzen en is sinds 1988 al gastgemeente van Europas oudste Popfestival, Pinkpop. De bezoekers zullen Landgraaf leren kennen als een stad met vele recreatiemogelijkheden, aldus burgemeester Janssen. De betreffende wedstrijdonderdelen zullen starten in de Landgraafse wijk Schaesberg. De organisatie van het WK 2012 moet nu alleen nog een voorstel tot wijziging indienen bij de Internationale Wielerunie, de UCI. Daarna moet de UCI nog een definitieve goedkeuring verlenen.

Wethouder Thijs van Es van de gemeente Beek geeft aan dat hij het jammer vindt dat Beek niet meer deelneemt aan het WK. In 2012 is het de eerste keer in de geschiedenis van het WK Wielrennen op de weg dat niet één gemeente, maar een hele regio een dergelijk wielerevenement organiseert. Maar liefst 14 Limburgse wielergemeenten worden op de een of ander manier betrokken bij het Wereldkampioenschap Wielrennen. Jammer dat de gemeente Beek daar geen onderdeel meer van uitmaakt.

Liefst zeven zogenaamde Limburgse wielergemeenten worden als start-, finish- of breedtesportlocatie bij de Wereldkampioenschappen Wielrennen Limburg 2012 betrokken. Dit alles in het kader van het Limburgs Wielerplan. Het betreft Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Sittard-Geleen, Landgraaf, Margraten en Eijsden. Daarnaast worden nog eens zeven Limburgse wielergemeenten als doorkomstplaatsen opgenomen in de parcoursen van de diverse wedstrijdonderdelen. De eindstreep bevindt zich telkens in de gemeente Valkenburg aan de Geul, ter hoogte van de grens Vilt-Berg en Terblijt. Op het centrale 16,5 km lange parcours zijn de Cauberg (Valkenburg) en Bemelerberg (Margraten) de scherprechters. De Wereldkampioenschappen Wielrennen 2012 worden van 15 tot en met 23 september gehouden.

Meer informatie over het Wereldkampioenschap Wielrennen Limburg 2012 vindt u op www.limburg2012.com .

5-2-2010 09:56