Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Wagenings Commentaar: Verzadigd vet toch slecht
5 feb 2010
Er is geen bewijs dat verzadigde vetten een risicofactor zijn bij
hart- en vaatziekten, stellen onderzoekers in het januari-nummer van
The American Journal of Clinical Nutrition. Ze baseren hun conclusie
op 21 publicaties, die ze opnieuw analyseerden. âOude koekâ, reageert
Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek in Wageningen.
'Alle publicaties die de basis voor deze studie vormden, zijn bekend
en ik was dus niet verrast over de uitkomst. Maar ook al vind je geen
verband, dan wil dat nog niet zeggen dat het er niet is.
Epidemiologisch en experimenteel onderzoek laten duidelijk zien dat er
wel degelijk een verband bestaat tussen verzadigd vet en hart- en
vaatziekten. Al vanaf de jaren tachtig zijn er discussies over wat de
verklaring kan zijn dat epidemiologische studies zo'n verband niet
laten zien, zoals bij de Zutphen Studie. In de jaren zestig toen die
studie begon, was de inname van verzadigd vet gemiddeld 18
energieprocent, met een spreiding van 12 tot 24 procent. De
Gezondheidsraad adviseert maximaal 10 procent. Vrijwel alle personen
in die studie hadden dus al een te hoge inname van verzadigd vet,
waardoor een relatie met hart en vaatziekten niet kon worden
aangetoond.
'Een ander probleem is hoe je verzadigd vet in iemands voeding
betrouwbaar kunt meten. Eigenlijk moet je een jaar lang, gedurende 23
willekeurige dagen, de persoon vragen naar zijn voeding van de
afgelopen 24 uur. Dat gebeurt in de praktijk nooit. Ook het meten van
cholesterolconcentraties in het bloed is niet zonder problemen, omdat
er zelfs bij een constante voeding behoorlijke variaties van dag tot
dag kunnen zijn. Kortom, er zitten ongelofelijk veel haken en ogen aan
de interpretatie bij dit soort studies doordat je al gauw fout op fout
stapelt.
'In de toekomst is er vooral behoefte aan goed gecontroleerde studies.
Grote klinische trials zijn noodzakelijk, maar erg duur. Op dit moment
heb ik zo'n groot onderzoek lopen naar het effect van omega-3 vetzuren
op hart- en vaatziekten.' | Hans Wolkers
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre).