Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Wagenings Commentaar: Verzadigd vet toch slecht

5 feb 2010

Er is geen bewijs dat verzadigde vetten een risicofactor zijn bij hart- en vaatziekten, stellen onderzoekers in het januari-nummer van The American Journal of Clinical Nutrition. Ze baseren hun conclusie op 21 publicaties, die ze opnieuw analyseerden. âOude koekâ, reageert Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek in Wageningen.

'Alle publicaties die de basis voor deze studie vormden, zijn bekend en ik was dus niet verrast over de uitkomst. Maar ook al vind je geen verband, dan wil dat nog niet zeggen dat het er niet is. Epidemiologisch en experimenteel onderzoek laten duidelijk zien dat er wel degelijk een verband bestaat tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Al vanaf de jaren tachtig zijn er discussies over wat de verklaring kan zijn dat epidemiologische studies zo'n verband niet laten zien, zoals bij de Zutphen Studie. In de jaren zestig toen die studie begon, was de inname van verzadigd vet gemiddeld 18 energieprocent, met een spreiding van 12 tot 24 procent. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 10 procent. Vrijwel alle personen in die studie hadden dus al een te hoge inname van verzadigd vet, waardoor een relatie met hart en vaatziekten niet kon worden aangetoond.

'Een ander probleem is hoe je verzadigd vet in iemands voeding betrouwbaar kunt meten. Eigenlijk moet je een jaar lang, gedurende 23 willekeurige dagen, de persoon vragen naar zijn voeding van de afgelopen 24 uur. Dat gebeurt in de praktijk nooit. Ook het meten van cholesterolconcentraties in het bloed is niet zonder problemen, omdat er zelfs bij een constante voeding behoorlijke variaties van dag tot dag kunnen zijn. Kortom, er zitten ongelofelijk veel haken en ogen aan de interpretatie bij dit soort studies doordat je al gauw fout op fout stapelt.

'In de toekomst is er vooral behoefte aan goed gecontroleerde studies. Grote klinische trials zijn noodzakelijk, maar erg duur. Op dit moment heb ik zo'n groot onderzoek lopen naar het effect van omega-3 vetzuren op hart- en vaatziekten.' | Hans Wolkers

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre).