Datum: 20100205 Titel: Op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Arnold zegt: Gemeente Den Haag - persberichten 2008, index Titelbalk gaf: Gemeente Den Haag - Op weg naar een klimaatneutraal Den Haag

Gemeente Den Haag


In februari 2010 zijn 2 bijzondere tentoonstellingen over het klimaat te zien in Den Haag. In het ministerie van VROM staat de tentoonstelling `Den Haag klimaatneutraal 2010-2050'. In het Haagse stadhuis staat de rondreizende tentoonstelling `Gemeenten gaan voor een beter klimaat'.

Wethouder Peter Smit (Milieu) opende op 1 februari 2010 de tentoonstellingen. Hij deed dit met Hans van der Vlist (Secretaris Generaal VROM) en Mariëtte van Empel (directeur Klimaat en Energie, VROM). Den Haag is als eerste gemeentelijke organisatie in 2010 CO2 neutraal. Een eerste stap op weg naar een klimaatneutrale stad in 2050.
Opening tentoonstelling
Opening tentoonstelling

VROM (Centrale hal, Rijnstraat 8)

De tentoonstelling in het VROM-gebouw laat zien hoe Den Haag een klimaatneutrale stad wil worden. De stad maakt bijvoorbeeld gebruik van schone energiebronnen. Deze zijn in Den Haag volop aanwezig. Voorbeelden zijn warmte en koelte uit zeewater, zonne-energie, windenergie en aardwarmte. De gemeente daagt de stad uit om mee te werken aan deze ambitie. Er zijn al veel initiatieven van burgers, bedrijven en organisaties in de stad. Zij dragen allemaal bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot.

Stadhuis (Atrium, Spui 70)

In het atrium van het stadhuis staat de tentoonstelling van VROM, "gemeenten gaan voor een beter klimaat". VROM laat met aansprekende voorbeelden zien welke klimaatprojecten er in diverse gemeenten plaatsvinden. Het doel is om andere gemeenten aan te moedigen. Er is namelijk heel veel mogelijk!

Een deel van deze tentoonstelling gaat over Den Haag. Den Haag heeft een groot aantal oudere portiekwoningen. Juist deze woningen hebben een grote CO2 uitstoot. De meeste oudere woningen zijn namelijk slecht geïsoleerd. Door deze woningen aan te pakken kunnen we grote slagen maken richting een klimaatneutrale stad.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt meewerken aan een beter klimaat. Plak bijvoorbeeld een sticker op uw verwarming die aangeeft dat de verwarming aanstaat. Zo vergeet u nooit meer de verwarming lager of uit te zetten! Neem een stickerkaart mee nadat u de tentoonstelling in het stadhuis heeft bezocht. Of ga voor uzelf na hoe CO2 neutraal u zelf bent. Test dat met de CO2 calculator in de tentoonstelling in de hal van het VROM-gebouw.

De toegang van de tentoonstellingen is gratis.