Gemeente Rotterdam
Resultaten eerste jaar Rotterdamse aanpak preconceptiezorg gepresenteerd

Kennis over gezonde zwangerschap ontbreekt vaak

Inwoners van de deelgemeente Noord weten vaak weinig van de risicofactoren voor een gezonde zwangerschap. Zo weten veel vrouwen en mannen niet dat roken slecht is tijdens en voorafgaand aan de zwangerschap. Dit blijkt uit de pilotstudie preconceptiezorg in de deelgemeente Noord. De resultaten van het eerste jaar werden op 4 februari jl. gepresenteerd. De pilot is onderdeel van het gemeentelijk programma Klaar voor een Kind. Wethouder Kriens (Volksgezondheid): "Enerzijds slaat de schrik je om het hart als je ziet dat zulke basale kennis niet aanwezig is. Maar anderzijds kun je met goede voorlichting fors betere resultaten boeken."

Nulmeting

De resultaten van de nulmeting geven een waardevolle richting aan de invulling van de interventies en maken het mogelijk om het uiteindelijke effect van de interventies te bepalen. Uit de nulmeting blijkt dat de verschillen in kennis tussen etnische groepen minder groot zijn dan verwacht en dat sommige risicofactoren weinig bekend zijn. Een voorbeeld hiervan is het sterk negatieve effect van roken en een hoog gewicht op het zwanger raken. De huisarts blijkt de eerst aangewezen professional waar men te rade gaat voor advies over zwanger worden, daarna volgt de gynaecoloog en op de derde plaats de verloskundige.

Rotterdamse aanpak

Landelijk ontbreekt het aan een gestructureerd aanbod van preconceptiezorg, de voorlichting voorafgaand aan de zwangerschap over gezond zwanger worden. Er zijn veel initiatieven, maar weinig inhoudelijke en professionele aansluiting. Dit pilotproject introduceert verenigt -uniek voor Nederland- drie op elkaar afgestemde benaderingsperspectieven: collectieve preconceptievoorlichting via massamediale campagnes, doelgroepspecifieke preconceptievoorlichting en individuele preconceptiezorg via het kinderwensspreekuur. Twee verloskundigenpraktijken en een huisartsenpraktijk in de deelgemeente bieden de kinderwensspreekuren aan. Aan de pilot werkten vele zorgprofessionals, maar ook andere stakeholders mee.

Doelgroepspecifieke voorlichting

De doelgroepspecifieke voorlichting (in samenwerking met Dona Daria en Emili Consult) is vooral gericht op Turkse en Marokkaanse vrouwen en Turkse mannen. Inmiddels hebben 88 vrouwen en 72 mannen deelgenomen aan de cursus met positief resultaat. Een belangrijk onderdeel is een bezoek aan een verloskundigenpraktijk. Dit om het wederzijds begrip tussen allochtone mannen en vrouwen en de vaak Nederlandse zorgverleners te verbeteren.

Klaar voor een Kind

De pilotstudie preconceptiezorg in de deelgemeente Noord maakt deel uit van het gemeentelijk aanvalsplan Klaar voor een Kind, gecoördineerd door GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC. Doel van het programma is het terugdringen van de babysterfte in Rotterdam en het verbeteren van de geboorte-uitkomsten van alle Rotterdamse baby's.