Ingezonden persbericht

Week 5 2010 in VNG Magazine: Soms teveel leven in de brouwerij

Spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn voor een stad niet ongewoon. Maar als een van die groepen bestaat uit studenten, dan is sprake van een nieuw fenomeen. Al eeuwen dragen studenten bij aan de bloei van oude universiteitssteden als Leiden en Utrecht. En Groningen, maar daar begint het volk nu te morren over de studenten en hun leefstijl.

* Nieuwe Kieswet wil belangenverstrengeling uitsluiten
Volgens de wet mag vrijwel iedereen achter de tafel van een stembureau plaatsnemen. Maar dat zou wel eens kunnen veranderen. Het voorstel voor de nieuwe Kieswet sluit kandidaat-raadsleden en -wethouders uit van lidmaatschap van het stembureau. Raadsleden zijn hevig verontwaardigd.

* Voorkom bezwaren tegen WOZ-beschikkingen
Binnenkort glijden de WOZ-beschikkingen weer door de brievenbus van woningeigenaren. De economische crisis en haar invloed op de huizenprijzen wekken de verwachting dat de WOZ-waarden van woningen zullen dalen. Maar dat kan wel eens tegenvallen. Aan gemeenten de taak dat uit te leggen.

* Gemeente en supermarkt pakken verloedering aan
Amsterdam en Albert Heijn hebben een succesvolle proef afgerond ter verbetering van de leefomgeving in drie aandachtswijken. AH wil het initiatief nu uitrollen over alle aandachtswijken in Nederland waar vestigingen van het bedrijf zitten; Amsterdam gaat met andere wijkondernemers om de tafel zitten.

* Strengere grenzen aan steun voetbalclubs
Verschillende clubs in het betaald voetbal wisten de laatste jaren het vege lijf te redden. Hun voortbestaan hing aan een zijden draadje. HFC Haarlem haalde het niet: de 120 jaar oude club is failliet. Hoe vergaat het andere voetbalclubs?

* Werkgevers: 'Bonden gaan moeizaam pad op'
Woensdag was de landelijke start van ambtenarenacties voor een hoger loonbod in de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG vindt dat de bonden een heel moeizaam pad opgaan.

* Experiment voorzitterschap raad bevalt goed
Als het aan burgemeester Henk van Beers (VVD) van Roermond ligt, experimenteert zijn gemeente ook na de komende raadsverkiezingen met het technisch voorzitterschap van de raad. Naar zijn zeggen heeft Roermond goede ervaringen met het raadsvoorzitterschap door de voorzitter van de grootste coalitiepartij.

* VNG: Schrap aanscherping Winkeltijdenwet
Het wetsvoorstel om de Winkeltijdenwet aan te scherpen moet worden geschrapt. Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen of ze winkels de gelegenheid geven op zondag open te zijn.

* Schoolplein dicht na schooltijd
Alphen aan den Rijn gaat zijn schoolpleinen tegen het licht houden. De gemeente overweegt een bestemmingsplan voor te bereiden voor alle schoolpleinen. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.

* Veiligheidsregio's in toekomstdebat openbaar bestuur

De toekomstige inrichting van het veiligheidsdomein wordt absoluut een van de onderwerpen in het komende debat over onder meer de schaal en taken van het middenbestuur.

* AOb: Gemeenten laten onderwijsgeld liggen
Gemeenten geven jaarlijks honderden miljoenen euro's minder uit aan onderwijshuisvesting dan zij uit het Gemeentefonds voor dit doel ontvangen. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) berekend. De VNG betwist de cijfers.

* Zzp'ers ontberen sociaal vangnet
GroenLinks en SP in de Tweede Kamer hebben zich het lot van de eenmansbedrijven aangetrokken. Zij vangen in crisistijd de grootste klappen op, maar een sociaal vangnet ontbreekt.

* VNG Nieuws: 'Wieden in wildgroei, kappen in franje'
'Bepaalt de recessie de lokale agenda?' Dat was het thema van de eerste Atriumlezing van VNG en het Nicis Institute. Het woord was aan emeritus hoogleraar Arie van der Zwan en de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer.
En verder o.a.:
* Jonge ambtenaar van het jaar
* Overijssel en lokale energiewinning
* Nieuwtjes over 3 maart
* Millenniumbokaal voor Goes

Nummer 4/5 verschijnt op 19 februari 2010; dit is de special Ruimte en Kwaliteit
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)