D66: Vervang stadswacht door wijkconciërges
De steeds vagere grens tussen politie en Stadstoezicht baart D66 Rotterdam grote zorgen. De partij vindt stadswachten niet geschikt voor politiewerk, en ziet liever écht blauw op straat. In plaats van stadswachten met bevoegdheden die eigenlijk bij de politie horen, wil D66 de stadswachten vervangen door 'wijkconciërges', die zich in de buurten en straten ontfermen over de kwaliteit van de buitenruimte. Kleine en grote criminaliteit blijft, als het aan D66 ligt, de verantwoordelijkheid van de politie. D66 strijdt daarom zowel landelijk als in Rotterdam fel tegen de voorgenomen bezuinigingen op blauw op straat.
Na een eerder voorstel van D66 van dezelfde strekking in 2007, trekken de sociaal-liberalen nu de conclusie dat de bevoegdheden van Stadstoezicht te ver zijn doorgeschoten. Deze conclusie volgt op de beantwoording van een groot aantal politieke vragen van D66 over Stadstoezicht aan het college, die vanavond in de commissie BVM worden besproken.
Veel misstanden bij Stadstoezicht
Op basis van vele gesprekken met Rotterdammers en de beantwoording op haar vragen, vindt D66 dat het helemaal de verkeerde kant opgaat met de inzet van de stadswachten. "Stadswachten zijn niet toegerust om politietaken uit te voeren, terwijl dat nu wel van ze wordt verwacht", aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter. "Tot irritatie van veel Rotterdammers hanteren ze de regels wel erg strikt. Bovendien vernemen we dat ze vaak niet in staat zijn situaties goed in te schatten; een vaardigheid die bij politiemensen van nature veel meer ontwikkeld is."
Klachten van Rotterdammers
Over het optreden van de stadswachten zijn bij D66 veel klachten binnengekomen van inwoners, ondernemers en zelfs politiemensen. Belhaj: "Het is zelfs zo erg dat het optreden van de stadswachten hier en daar al tot vechtpartijen heeft geleid. Daarom moet er echt iets gebeuren, want de Rotterdammers beginnen deze boete-obsessie behoorlijk vervelend te vinden. De stad wordt er chagrijnig van en we voelen ons er ook niet veiliger door. Dat we regels hebben in de stad en dat iedereen zich daaraan moet houden, daar is iedereen het wel over eens, maar het is de taak van handhavers om altijd een goede inschatting te maken, en niet uit een reflex altijd naar het bonnenboekje te grijpen."
In plaats van het huidige proces, waarbij de bevoegdheden van de politieagent en de stadswacht steeds meer naar elkaar toegroeien, ziet D66 liever dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt. Het vage onderscheid wekt verwarring bij Rotterdammers, die vaak niet weten wie ze waarover kunnen aanspreken.
Voorstel D66
Het voorstel van D66 houdt in dat de stadswachten vervangen worden door conciërges die zich in de wijken van Rotterdam gaan bezighouden met de leefbaarheid van de buurt en straat. Deze conciërges houden in de gaten of het opgeruimd en netjes is, kunnen meldingen doorgeven aan de Roteb of Gemeentewerken en kunnen dienstverlenende taken verrichten, zoals klaar-overen bij scholen en het op weg helpen van senioren en toeristen. Ook kunnen zij onvolkomenheden constateren, zoals kapotte lantaarnpalen, zwerfafval en losliggende stoeptegels, en deze direct zelf verhelpen. Hiertoe worden zij goed uitgerust. Belhaj: "Een soort Wegenwacht voor de buurt, die kleine problemen direct kan verhelpen. Als de wijkconciërges verdachte zaken constateren, doen zij melding bij de wijkagent. Het gaat primair om de leefbaarheid van de wijk en het menselijk toezicht daarop. De wijkconciërge is op dit punt ook het eerste aanspreekpunt voor bewoners, zoals de wijkagent dat is op het gebied van criminaliteit."
Links: http://www.d66rotterdam.nl