Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Rijksgebouwendienst bespaart door nieuw onderhoudscontract

De nieuwe onderhoudscontracten die de Rijksgebouwendienst met de markt heeft afgesloten moeten leiden tot minder administratieve lasten en minder kosten voor minimaal dezelfde onderhoudskwaliteit. De Rijksgebouwendienst verwacht met de nieuwe onderhoudscontracten minder storingen van installaties. Dit komt omdat in dit prestatiecontract nadrukkelijker een risico en financiële prikkel bij marktpartijen is neergelegd. Ook wordt beter gebruik gemaakt van de onderhoudsdeskundigheid van de markt.

Het betreft contracten voor een groot aantal percelen van het Rijk voor het dagelijks onderhoud van elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Het aanbestedingstraject is in goed overleg met de Stichting Marktwerking Installatiebranche (SMI) gerealiseerd. Met de nieuwe onderhoudscontracten heeft de Rijksgebouwendienst de omschakeling gemaakt van inspanningscontracten naar technisch meer geïntegreerde prestatiecontracten. De basis hiervoor is de conditiemeting NEN 2767. Een ander nieuw onderdeel is het beloningsinstrument bij het voorkomen van storingen. Behalve dat de prestaties van de installaties gewaarborgd blijven, zal de administratieve last van de contracten sterk verminderen.

Met deze onderhoudscontracten geeft de Rijksgebouwendienst ook invulling aan de vastgestelde criteria uit het programma Duurzaam Inkopen Overheid. De totale omvang van de contracten is ongeveer 9 miljoen per jaar en betreft circa 3,2 miljoen m² BVO. De aanbesteding betrof 21 percelen, die geografisch verdeeld waren. Door het selectiebeleid dat de Rijksgebouwendienst in deze aanbesteding heeft gevoerd, hebben ook middelgrote bedrijven de mogelijkheid gekregen om zich aan te melden en te kwalificeren. (Persbericht 4 februari 2010)

Toelichting aanbestedingsprocedure onderhoudscontracten E/W-installaties

De aanbesteding betrof 21 percelen, die geografisch verdeeld waren. Per perceel heeft de Rijksgebouwendienst 5 bedrijven geselecteerd. Hierbij was van belang dat de bedrijven aantoonbare ervaring met prestatiecontracten te overleggen. Indien er zich meer dan 5 geschikte kandidaten per perceel waren, heeft loting ten overstaan van de notaris bepaald welke 5 bedrijven geselecteerd werden.

Door het selectiebeleid dat de Rijksgebouwendienst in deze aanbesteding heeft gevoerd, hebben ook middelgrote bedrijven de mogelijkheid gekregen om zich aan te melden en de kwalificeren. In de uitvoering van het werk worden de bedrijven beoordeeld op de prestaties die geleverd worden. Aan de bedrijven wordt niet opgelegd op welke manier zij dit proces inrichten. De Rijksgebouwendienst heeft in de gunning hierdoor gekozen om de laagste prijs te hanteren. Hiernaast speelt ook mee dat de onderhoudstoestand van de rijksgebouwenvoorraad rijksbreed vastgesteld. Deze kan daarom niet de resultante zijn van een aanbestedingstraject waarin de kwaliteit variabel is.

Uiteindelijk is aan negen verschillende bedrijven een of meerdere percelen in opdracht gegeven (zie ook gegunde opdracht op www.aanbestedingskalender.nl).