Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 4 februari 2010

Systeembiologen van de UvA maken helderste cyaan fluorescente eiwit

Gepubliceerd op 4 februari 2010
MTurquoise dat actine-filamenten aankleurt in levende cellen.

Onderzoekers van de leerstoelgroep Moleculaire Cytologie van de Universiteit van Amsterdam hebben het helderste cyaan fluorescente eiwit ter wereld gemaakt. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Methods.


Door op een nieuwe, slimme manier bacteriële kolonies te screenen op mutanten van fluorescente eiwitten identificeerden de onderzoekers onder leiding van prof. dr. Dorus Gadella het zeer heldere cyaan fluorescente eiwit. De innovatieve methode is gebaseerd op metingen van de levensduur van fluorescentie in tegenstelling tot conventionele screenings waarbij alleen naar de intensiteit van fluorescentie wordt gekeken. Vanwege het blauwgroene licht dat het eiwit uitzendt, geven de onderzoekers het de naam mTurquoise (monomeer Turquoise). Het eiwit kan breed toegepast worden in de biologie, in het bijzonder in de celbiologie, bij het bestuderen van eiwitten in levende organismen en cellen. Daarnaast maakt mTurquoise specifieke toepassingen mogelijk waarbij eiwit-eiwit-interacties in levende cellen kwantitatief bestudeerd worden.

Naast mTurquoise genereerde de onderzoeksgroep van Gadella andere nieuwe cyaankleurige varianten die het - samen met nieuwe analysemethoden - mogelijk maken om meerdere CFP-varianten met exact dezelfde kleur in één cel te bestuderen. Deze zogeheten lifetime-unmixing technologie zal een belangrijke rol spelen in lopend en toekomstig systeembiologieonderzoek.

Het DNA dat codeert voor mTurquoise is beschikbaar voor de wetenschappelijke gemeenschap en kan bij de onderzoekers aangevraagd worden.

De leerstoelgroep Moleculaire Cytologie is onderdeel van het onderzoekszwaartepunt Systems Biology van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zie onderstaande link voor meer informatie.

Verwijzingen

Onderzoekszwaartepunten UvA

Publicatiegegevens

Joachim Goedhart, Laura van Weeren, Mark Hink, Norbert Vischer, Kees Jalink & Theodorus Gadella: `Bright cyan fluorescent protein variants identified by fluorescence lifetime screening' in Nature Methods 7, 137 - 139 (2010).

Klik op onderstaande link voor de complete publicatie.
Zie het origineel

Verwijzingen

Publicatie Nature Methods
Bron: Afdeling Communicatie FNWI