Ouderen mogelijk in problemen bij de stembus

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, is het noodzakelijk dat mensen in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs. Zo ook senioren. Immers, zonder een geldig legitimatiebewijs kan er niet gestemd worden. De Unie KBO maakt zich zorgen over een grote groep kwetsbare senioren voor wie het verlengen van een identiteitsbewijs geen 'dagelijkse kost' is. Daarnaast spreekt zij haar zorg uit over de praktische problemen waarmee kwetsbare senioren geconfronteerd worden als zij hun legitimatiebewijs willen verlengen. De Unie KBO roept gemeenten op hier voldoende aandacht aan te besteden.

Nederlandse gemeenten brengen in de regel hun inwoners niet op de hoogte van het verstrijken van de geldigheidsdatum van het legitimatiebewijs. Dit heeft tot gevolg dat mensen die in het dagelijks leven niet of nauwelijks gebruik maken van het legitimatiebewijs, zoals een grote groep senioren, er logischerwijs niet of minder bij stil staan dat hun legitimatiebewijs verlopen kan zijn. Zij stuiten op deze onaangename verrassing als men (al dan niet gebruik makend van een volmacht) hun stem willen uitbrengen. Stemmen is dan niet meer mogelijk.

Kwetsbare senioren die hier wél van op de hoogte zijn, komen vaak praktisch in de problemen. De Unie KBO krijgt meldingen binnen van mensen voor wie het heel lastig is om binnen de gestelde regelgeving hun legitimatiebewijs te verlengen. Het gaat veelal om mensen die in een verzorgingshuis wonen en gewoonweg niet mobiel zijn. Men moet op pad naar een fotograaf en de gang naar het gemeentehuis moet zelfs twee maal gemaakt worden. Voorbeelden uit de praktijk laten zien dat er in een aantal gevallen zelfs een ambulance nodig was om mensen te vervoeren.

Legitimatiebewijzen moeten altijd persoonlijk worden aangevraagd en opgehaald. Omdat het om een persoonsgebonden document gaat, is machtiging van een ander niet mogelijk. Mensen die door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat zijn om het document persoonlijk aan te vragen en op te halen, kunnen een medewerker van de gemeente vragen om bij hen langs te komen en de aanvraag in behandeling te nemen.
In de praktijk blijkt het nogal eens af te hangen van de welwillendheid van de gemeente of hieraan op een goede manier gehoor wordt gegeven. Daarnaast rekent een fotograaf die 'aan huis komt' vaak extra kosten. Iets wat dubbel zwaar weegt voor mensen die alleen van een AOW moeten leven.

Links: http://www.uniekbo.nl

Noot voor de redactie,