Rotterdam nummer 13 in European Green City Index van Siemens

Rotterdam is als nummer 13 geëindigd in de European Green City Index, een uniek Europees onderzoek van The Economist Intelligence Unit. Het onderzoek behelst een analyse van de duurzaamheid van Europese (hoofd)steden. Het onderzoek werd in eerste instantie verricht onder 30 steden en werd vorig jaar in Kopenhagen tijdens de klimaatconferentie COP15 gepresenteerd. Rotterdam is op aangeven van Siemens Nederland aan de index toegevoegd en werd afgelopen maanden onderzocht. De index telt nu 31 steden. Het onderzoeksresultaat is vandaag, 4 februari, door President en CEO Peter Löscher van Siemens AG in de vorm van een stadsportret overhandigd aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De 13e plaats voor Rotterdam is betrekkelijk hoog. Peter Löscher onderstreepte dat Rotterdam de enige grote Europese stad is met een haven van wereldomvang. "85 Procent van alle CO2-emissies komen voor rekening van de haven. De aanwezige industrie in Rotterdam verbruikt 78 procent van het totale energieverbruik. Ondanks die wereldhaven met zijn intensieve industrie, laat Rotterdam steden als Rome, Lissabon, Dublin en Praag achter zich. Kopenhagen is de groenste stad van Europa, gevolgd door Stockholm, Oslo, Wenen en Amsterdam, zo blijkt uit het onderzoek van The Economist, dat in opdracht van Siemens AG werd uitgevoerd.

Rotterdam scoort in de index positief op het gebied van gebouwen en vervoer, respectievelijk de 8e en 9e plaats. In de rubriek Water neemt Rotterdam de 5e plaats in. Rotterdam scoort hoog vanwege de het kleine aantal lekkages in het watersysteem en het waterverbruik van 45,2 kubieke meter per inwoner is het laagste van heel Europa.

Peter Löscher prees de initiatieven die Rotterdam heeft genomen om de CO2-uitstoot tegen te gaan en noemde daarbij het Rotterdam Climate Initiative (RCI) en de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit. "Toch is er nog veel ruimte voor meer verbetering, in het bijzonder op het gebied van de scheepvaart en de industrie", aldus Löscher. "Wij hebben de antwoorden op die prangende vragen. Als 's werelds grootste en leidende 'green company' zijn we bereid en staan we gereed om Rotterdam te helpen om de CO2-uitstoot in 2025 met 50 procent terug te brengen."
Siemens CEO Peter Löscher had vanmiddag in het stadhuis van Rotterdam een ontmoeting met burgemeester Ahmed Aboutaleb en de wethouders Hans Vervat en Lucas Bolsius. Naast het stadsportret van Rotterdam overhandigde hij burgemeester Aboutaleb ook als eerste de Sustainable Cities Box, met daarin informatie voor stadsbesturen over hoe hun stad groener te maken. Deze box zal wereldwijd aan burgemeesters van grote steden worden aangeboden.

Peter Löscher ontmoet later vanmiddag een aantal CEO's van grote havenbedrijven. Met hen discussieert hij over mileuoplossingen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Löscher roept industriele ondernemers op om daarvoor ook zelf met initiatieven te komen. "Klimaatverbetering wordt niet achter een conferentietafel in Kopenhagen geregeld. De industrie moet een leidende rol nemen in de groene revolutie", aldus Löscher.

Siemens Nederland heeft in het verleden een groot aantal opdrachten in Rotterdam uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn energiecentrales, havenkranen, nucleaire scanners voor de douane, geavanceerde beeldgenererende systemen in het Erasmus Medisch Centrum, snuffelpalen langs de A13 en A20 om de luchtkwaliteit in de gaten te houden en de beveiliging van de hoge snelheidslijn (HSL) die door Rotterdam loopt. Vorig najaar kreeg Siemens de opdracht voor de bouw van een zeer zuinige gasgestookte energiecentrale in de Europoort, ter waarde van EUR 700 miljoen. Siemens Nederland is gekwalificeerd om mee te dingen naar een groot project voor de afvang van CO2 van een kolengestookte energiecentrale in de Rotterdamse haven.

Informatie over de European Green City Index:

De reikwijdte van de European Green City Index is uniek. De studie beoordeelt de nu 31 steden in acht categorieën: CO2-emissies; Energie; Gebouwen; Vervoer; Water; Luchtkwaliteit; Afval en Milieubeleid. De categorieën zijn gebaseerd op dertig aparte indicatoren, waarvan zestien kwantitatief (bijv. water- en energieverbruik per hoofd van de bevolking, percentage gerecycled afval en gebruik van openbaar vervoer) en veertien kwalitatief (bijv. CO2-reductiedoelen, efficiëntienormen voor gebouwen en draagvlak voor milieubeschermingsmaatregelen). De Economist Intelligence Unit heeft in samenwerking met Siemens de index ontwikkeld en het rapport opgesteld. "Het onderzoek is zoveel mogelijk gebaseerd op gegevens uit officiële bronnen, zoals onderzoeksbureaus van gemeente- en stadsbesturen", aldus Watson. De studie omvat ook gedetailleerde portretten van elke stad waarin hun sterke en zwakke punten naar voren komen, maar er komen ook initiatieven en projecten aan bod waar andere steden van kunnen leren. "Een essentieel aspect van de studie is dat de resultaten van elke stad vergelijkbaar zijn, zowel binnen de afzonderlijke categorieën als voor de totaalbeoordeling", voegt Watson

En op de website www.siemens.com/greencityindex

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl