Gemeente Tilburg

Huize Moerenburg herleeft

Start bijzonder project in Moerenburg

Na twee eeuwen onzichtbaarheid, gaat Huize Moerenburg (een landgoed dat rond 1310 jr. in het gelijknamige natuurgebied stond) weer herleven. Om dit voor elkaar te krijgen, gaan de gemeente Tilburg en Waterschap De Dommel samenwerken. Op donderdag 4 februari tekenen beide partijen hiertoe een officiële samenwerkingsovereenkomst. De project wordt (mede)mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord- Brabant. Het vroegere landhuis wordt niet herbouwd maar zal gemarkeerd worden in het landschap. "Op allerlei manieren hebben wij de afgelopen tijd gewerkt aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van Moerenburg. De terugkeer van het oude landhuis zal daar aan bijdragen, hopelijk enthousiasmeert het weer een nieuwe groep bezoekers," aldus Marieke Moorman, wethouder Milieu, Groen en Natuur.
Rond het middaguur onthullen Marieke Moorman, wethouder gemeente Tilburg (Groen en Landschap), Guido Derks, directeur provincie Noord-Brabant en Tiny Arts, loco-watergraaf Waterschap De Dommel twee authentieke hardstenen leeuwen van het aloude Huize Moerenburg op hun oorspronkelijke locatie. Deze leeuwen krijgen een prominente plek. Ook wordt een maquette, die de nieuw situatie verbeeldt, onthuld. In de geest van..
Bij werkzaamheden werden in juli 2005 restanten gevonden van het vroegere landgoed 'Huize Moerenburg'. Lange tijd was de locatie van dit landgoed onbekend. Nu wordt de plek van het vroegere Huize Moerenburg een belangrijke entree en decor voor verschillende activiteiten. De contouren van het landhuis worden opnieuw herkenbaar doordat de omliggende gracht zichtbaar wordt gemaakt. Het letterlijk terugbouwen van een huis is zoals eerder gezegd geen optie. Er zijn namelijk geen tekeningen beschikbaar en er heeft geen ruïne bestaan. Er is alleen een schilderij met een suggestie hoe het huis eruit moet hebben gezien.
Speciale beplanting en gebouwde objecten en wanden zullen het aloude landhuis opnieuw beleefbaar maken. De twee hardstenen leeuwen die de oorspronkelijke toegangpoort sierden, zijn bewaard gebleven en gaan de entree opnieuw markeren. Een looproute met bruggen in de exacte as van de historische tuin brengt de siertuin met sculpturen uit de 17e eeuw weer tot leven. De symmetrische siertuin uit de 17e eeuw heeft qua ligging overeenkomst met het huidige helofytenfilter. Dit blijft onderdeel uitmaken van de zuiveringsinstallatie en wordt geïntegreerd in het ontwerp voor de herbeleving van Huize Moerenburg.
Globale planning
Op dit moment wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Naar verwachting wordt in mei 2010 het definitief ontwerp gepresenteerd. Daarna kan de uitvoering worden aanbesteed, zodat eind 2010 de schop de grond in en kan eind 2011, begin 2012 landhuis Huize Moerenburg in een nieuwe vorm weer in het landschap zichtbaar zijn.

Geschiedenis Huize Moerenburg
De naam Moerenburg is afgeleid van 'moer' dat veengrond of moeras betekent en van 'borch' dat onder meer versterkte (stenen) woning kan betekenen. Het omwaterde huis functioneerde toen als hoeve/woonhuis. In 1310 werd dit huis voor het eerst in de archieven vermeld. In 1384 werd Huize Moerenburg verkocht aan de abdij van Tongerlo en kreeg het de bestemming pastorie. Bijna drie eeuwen lang vormde Huize Moerenburg vervolgens de standplaats van de pastoor van de parochies Tilburg en Enschot. Door de Reformatie verloor het uiteindelijk zijn functie als pastorie en werd het omstreeks 1648 door de familie Saint Amant gekocht. Zij verfraaiden het huis en legden in het moerasgebied naar alle waarschijnlijkheid een Franse tuin aan. Rond 1750 werd Huize Moerenburg gesloopt.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.