Vrije Universiteit Amsterdam
Persbericht
04-02-2010
Twee VU-wetenschappers krijgen topsubsidie
Vici-subsidies voor onderzoek naar optische diagnostiek en financiële risico's
Natuurkundige Johannes F. de Boer en econoom André Lucas krijgen beide een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De VU-wetenschappers kunnen met de subsidie van maximaal anderhalf miljoen euro hun eigen onderzoeksgroep opzetten. De Vici-subsidie is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.
André Lucas ontvangt de Vici voor het ontwikkelen van nieuwe modellen om financiële risico's te meten en te voorspellen. Zulke modellen zijn erg belangrijk in het licht van de nasleep van de financiële crisis, waarin veel modellen onbruikbaar bleken voor het correct inschatten van financiële risico's. Ook bestudeert Lucas hoe deze modellen ons begrip van de oorzaken en potentiële omvang van economische risico's kunnen vergroten.
Lucas is programmadirecteur Risicomanagement bij de Duisenberg school of finance, hoogleraar Financiële Markten bij de VU en onderzoeker bij het Tinbergen Instituut.
Johannes F. de Boer is gespecialiseerd in optische technieken voor de diagnose, het begrip en de behandeling van ziekte. Hij doet binnen het multidisciplinair samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Institute for Laser science and Biophotonics en VUmc onderzoek naar minimaal invasieve optische technieken die de longen en darmen via kleine catheters kunnen onderzoeken op afwijkingen. Daarbij zijn optische technieken, zoals de Optische Echo, een nieuwe ontwikkeling, die het voordeel hebben van niet ioniserende straling, een veel hogere resolutie, met daarnaast spectroscopische en fluorescente informatie. Structurele afbeeldingen met daarnaast spectroscopische en fluorescente informatie zullen leiden tot een beter begrip, vroegere detectie en verbeterde behandeling.