Greenpeace

Groeten uit `stralend' Zeeland

Lot tweede kerncentrale in handen van Zeeuwse kiezer

04 februari 2010

Amsterdam, Nederland -- Greenpeace lanceert vandaag de campagne "Groeten uit `stralend' Zeeland". Een set ansichtkaarten geeft aan hoe de plannen voor een tweede kerncentrale de toeristische toekomst van Zeeland dwarsbomen. Greenpeace informeert de Zeeuwen over het kernenergiestandpunt van de verschillende politieke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. De kaarten worden verspreid in de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Goes en Borsele.

Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace: "Wie wil er nu kamperen aan de voet van de kerncentrale of een strandwandeling maken met uitzicht op Zeelands nucleaire industrie?" Greenpeace wijst de Zeeuwen met deze campagne op de belangrijke keuze die in het stemhokje gemaakt moet worden: Zeeland als dé nucleaire provincie van Nederland of Zeeland als écht schone en veilige provincie.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft plannen voor een tweede kerncentrale, vijf keer zo groot als kerncentrale Borssele. Zeeland zal worden opgescheept met nog vijf keer zoveel kernafval en een nog groter risico op een kernramp. Ook het financiële drama zal op het bordje van de Zeeuwse belastingbetaler terechtkomen. Delta loopt grote financiële risico's met de bouw van de peperdure kerncentrale. Iedere Zeeuw zal dit in de portemonnee voelen, omdat de Zeeuwse gemeentes en de provincie eigenaar zijn van Delta. Gelukkig kunnen de Zeeuwen de nucleaire ambities van Delta nog dwarsbomen en via de gemeente voorkomen dat miljarden Zeeuws gemeenschapsgeld in een bodemloze put verdwijnen.

Op 3 maart staan de Zeeuwen in het stemhokje voor een cruciale keuze. Een stem op VVD, CDA of SGP is een stem voor meer kernenergie en voor Zeeland als dé nucleaire provincie van Nederland. Een stem op PvdA, SP of GroenLinks is een stem voor een schone en veilige toekomst.

Stemmen op D66 of de ChristenUnie is een gok. Binnen deze partijen heerst grote onenigheid over de wenselijkheid van een tweede kerncentrale. De ChristenUnie is tegenstander van kernenergie, maar zit in Zeeland hopeloos klem door een ongelukkige samenwerking met de SGP in de gemeente Borssele. De Zeeuwse afdelingen van D66 zien kernenergie wel zitten, terwijl D66-leider Alexander Pechtold tegen is.

Greenpeace roept de Zeeuwen op nú de kans te grijpen om de plannen van Delta in de kiem te smoren. Nederlands zonnigste provincie kan nu nog het goede pad inslaan en volop gaan voor schone energie, een winstgevend energiebedrijf en een veilige toekomst.

Zie ook www.greenpeace.nl/stralendzeeland

In Finland wordt sinds 2005 gebouwd aan de eerste nieuwe kerncentrale in West-Europa sinds de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Door talloze constructiefouten en veiligheidsschandalen is de bouw drie jaar vertraagd en de bouwkosten zijn opgelopen van 3 miljard tot 5,5 miljard euro. Een tweede nieuwbouwproject in Frankrijk verloopt ook verrre van voorspoedig: twee jaar bouwvertraging na twee jaar bouwen en al een budgetoverschrijding van 30%.

Pechtold verkondigde bij de aftrap van de verkiezingscampagne in Middelburg dat "Zeeland niet in moet zetten op meer kernenergie". PZC, 21 januari 2010. ---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 520.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.

Contact informatie

*

Arja Helmig - persvoorlichter Greenpeace Nederland - 06 250 310 12

Ike Teuling - campagneleider kernenergie Greenpeace Nederland - 06 520 629 73