Radboud Universiteit Nijmegen


Radboud-maanmissie naar de maan?

Datum bericht: 4 februari 2010

Heino Falcke, hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zou met de Amerikanen naar de maan om een radiotelescoop te bouwen. Op de maan is geen storing van aards radioverkeer en verwacht wordt dat een radiotelescoop daar een geweldige ontvangst zou hebben van signalen uit het allervroegste heelal. Maar nu heeft president Obama een streep door de bemande maanmissie gehaald. Hoe moet het nu verder met Falckes plannen? Komt de Radboud Universiteit nu nog op de maan?

'Ik heb contact gehad met mijn collega's uit de VS,' zegt Falcke. 'Het zal zeker vertraging opleveren voor grote telescoopprojecten. Eerder 2030 dan 2020. We zijn eraan gewend dat de space-politiek op en neer gaat. Het oude plan van de NASA was simpelweg te duur voor deze tijden van crisis. Maar uiteindelijk is de maan toch de logische stap voor bemande ruimtevaart na het bemande ruimtestation. Het feit dat een bemande maanmissie nu niet doorgaat is misschien juist wel een kans voor een kleinere robotische missie waar we aan mee kunnen doen. Daar hebben we ons de afgelopen twee jaar al op geconcentreerd.'

Falckes telescoop zal bestaan uit een systeem van verspreid opgestelde antennes, net als LOFAR hier in Nederland. Dat maakt de telescoop bij uitstek geschikt om in delen naar de maan gebracht te worden.

'Misschien dat de Chinezen nu eerst zullen arriveren. Dat is wel wat ironisch - het goedkope Chinese geld was een oorzaak van de crisis,' zegt Falcke. Misschien kunnen zijn antennes met hen mee? Via een Chinese uitwisselingsstudent op het Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics is in elk gaval al een eerste contact met de Chinese ruimtevaarders gelegd.