Gemeente Heusden


4 februari 2010 Toch straatnaam voor gesneuvelde militairen

Cees van Delft en Tinie de Munnik, beide militairen die tijdens de politionele acties eind jaren '40 in voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld, krijgen toch een straatnaam in Drunen. Het college komt hiermee terug op zijn eerder besluit om geen straatnaam naar de twee gevallenen te noemen.

In 2007 diende zowel de familie van Cees van Delft als die van Tinie de Munnik een verzoek bij de gemeente in om een straatnaam naar hun gesneuvelde familielid te vernoemen. Een van de redenen om dat verzoek toen niet in te willigen, was dat de benoeming niet paste in het straatnamenbeleid van de gemeente. Bovendien waren - en zijn er nog steeds - plannen om voor levende en overleden oorlogsveteranen uit de gemeente Heusden een gedenkteken op te richten, waarmee ook beide gesneuvelde militairen voor altijd herinnerd worden.

Reacties
Het college staat nog steeds achter deze uitgangspunten, maar heeft - met het oog op de vele reacties uit de gemeenschap op de eerdere afwijzing - besloten om hierop eenmalig een uitzondering te maken. "Wij blijven van mening dat een gedenkmonument het meest recht doet aan het verleden van zowel de gesneuvelde militairen als de militairen die hun missie in het buitenland overleefden", licht burgemeester Henk Willems toe. "Daar gaan we dan ook nu onze energie in steken."

Na de afwijzing van het toenmalige verzoek, plaatste de familie van Cees van Delft op eigen initiatief een straatnaambord bij het verbindingspad tussen de Laan van Nieuw-Guinea en de Grotestraat in Drunen. Dit illegaal geplaatste bord moet in afwachting van de nieuwe straatnaamgeving worden verwijderd. Met name omdat het kan leiden tot verwarring bij de hulpdiensten.

De nieuwe straatnamen komen in het nieuwbouwplan Dillenburg, achter Nieuwe Hulten en de Braken in Drunen.
Geplaatst op: 4 februari 2010