Haven Amsterdam

Workshop Afval=Grondstof

4 februari 2010

Kan afval van het ene bedrijf een grondstof of energiebron voor het andere bedrijf zijn? Ja! Tijdens een workshop op 28 januari waar meer dan 20 bedrijven uit de Amsterdamse en Zaanse havenregio aan deelnamen werd duidelijk dat er veel nu nog onbenutte kansen liggen.

De workshop vond plaats in het kader van het project Afval=Grondstof, een gezamenlijk initiatief van Haven Amsterdam, Gemeente Zaanstad en de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht van Amsterdam. Voor Haven Amsterdam maakt het project onderdeel uit van het Programma Milieu. Hierin streven we om in 2020 een van de meest duurzame havens van Europa te zijn.

Ruilhandel

De deelnemende bedrijven schroomden niet 'out-of-the-box' te denken en aansluiting bij elkaar te vinden. Middels een spel, waarbij blikken symbool stonden voor de verschillende reststromen per bedrijf, ontstond een ware ruilhandel. In bleekaarde bijvoorbeeld. Deze reststroom, waar veel bedrijven uit de regio mee zitten, bleek voor de cement industrie zeer nuttig. Daarnaast werden de aanwezige fosfaathoudende reststromen gretig afgenomen door een kunstmestproducent. Ook werd gesproken over de mogelijkheid om restwarmte infrastructuur te ontwikkelen zodat bedrijven hun restwarmte aan een warmtenet kunnen leveren. Verpakkingsmateriaal van het ene bedrijf dat gebruikt kan worden door een ander bedrijf om zijn producten in te vervoeren, houtresten die kunnen worden ingezet voor de productie van pallets, het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er tijdens de middag aan kansen gesignaleerd werd.

Kostenbesparing

Naast uitwisseling ontstond ook het besef dat wat goed is voor het milieu ook aantrekkelijk kan zijn voor het bedrijfsleven. Verminderde afhankelijkheid van de internationale grondstoffenmarkt bijvoorbeeld, en kostenbesparing. Bedrijven gaven aan wel enige ondersteuning te kunnen gebruiken op het gebied van de vergunningverlening, want daar voorzagen zij enige problemen. Het idee van een reststoffenmakelaar werd besproken, die vraag en aanbod van reststromen bij elkaar brengt.

Ondersteuning

Bedrijven die de gesignaleerde kansen willen verzilveren staan er niet alleen voor. De initiatiefnemers van het project 'Afval=Grondstof' zijn op zoek naar concrete projecten waarin de uitwisseling van reststoffen in de praktijk kan worden gebracht. Zij willen de bedrijven ondersteunen op het gebied van projectmanagement, het aanvragen van subsidies en het vinden van de juiste experts.

28 januari werd de eerste stap gezet. Op weg naar gesloten kringlopen!

Meer informatie?

Marleen van de Kerkhof

T: 020-5234 745