Gemeente Doetinchem

Persbericht, 3 februari 2010

Plannen Wehlse Broeklanden krijgen vorm

Bosgebied De Sleeg zal weer in ere worden hersteld, dat is één van de plannen die worden beschreven in de gebiedsvisie Wehlse Broeklanden. De Wehlse Broeklanden, een prachtig gebied tussen Doetinchem, Wehl en Langerak, kenmerkt zich door een afwisselend landschap met hagen, singels en open gedeelten, een variatie aan woningen en boerderijen en een uitgebreid netwerk van kronkelende paadjes en grotere wegen. De doelstellingen voor dit gebied waren begin 2009 al vastgesteld, nu is ook duidelijk hoe het gebied er uiteindelijk uit zal gaan zien.

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt moet het gebied Wehlse Broeklanden een stedelijk uitloopgebied worden voor inwoners van de gemeente Doetinchem, gecombineerd met natuurontwikkeling, recreatie, landbouw en waterberging. Om dit te bereiken zoekt de gemeente nadrukkelijk samenwerking met de inwoners van het gebied. Zij krijgen de gelegenheid mee te denken en met initiatieven te komen. De belangrijkste bewonersgroepen en belangengroepen zijn verenigd in de commissie Wehlse Broeklanden. Deze commissie staat de gemeente bij om plannen te ontwikkelen en ze daadwerkelijk uit te voeren.

Deelgebieden
Ondergrond, structuren en patronen maken dat het gebied de Wehlse Broeklanden zich laat splitsen in 5 grotere en kleinere deelgebieden met ieder zn eigen kenmerken. In de gebiedsvisie wordt onderscheid gemaakt tussen deze deelgebieden, immers is niet iedere ontwikkeling in ieder deelgebied (in dezelfde mate) wenselijk. Op deze manier wordt rekening gehouden met landschappelijke en cultuurhistorische waarden.

De hogere, drogere gronden
In dit deelgebied worden de hoogteverschillen en oude bebouwingselementen versterkt. Eventuele nieuwe bebouwing krijgt een plaats op de Wehlse Es. Het gaat dan om maximaal 5 woningen waarbij rekening gehouden wordt met onder andere landschappelijke inpassing en aansluiting bij bestaande (cultuurhistorische) waarden en karakteristieke wijze van bebouwing van het essenlandschap.

Het Beekdal
In het beekdal wordt de openheid, loodrecht op de Wehlse beek, de lange lijnen en het groene karakter versterkt, met nadruk op natuurontwikkeling. De dwarslijnen die in het verleden zo kenmerkend waren in het landschap, zullen worden hersteld met behulp van hagen, paden, singels en sloten. De Wehlse beek zal als strakke lijn in het landschap zichtbaar blijven. Dit deelgebied zal bij uitstek geschikt gemaakt worden als uitloopgebied voor inwoners van de Huet en Dichteren.

De Sleeg
De Sleeg is nu een open gebied, maar is lange tijd een bosgebied geweest. Het plan is om dit bosgebied weer in ere te herstellen en o.a. een rabattenbos in te richten, waarbij rust, natuur en recreatie de overhand zullen hebben. Met de inrichting van een rabattenbos wordt klimaatverandering tegengegaan en wordt overtollige hemelwater op van het nieuw te ontwikkelen A18 Bedrijvenpark.

De uiterwaarden rond Barlham
In de uiterwaarden komt de nadruk te liggen op de openheid en de relatie met de rivier de Oude IJssel. In dit gebied zien we vooral natuur en recreatie als de belangrijkste ontwikkelfuncties. Onlangs is in dit gebied langs de Oude IJssel al een fietspad geopend als onderdeel van een langer tracé langs de rivier.

Het kampenlandschap
Dit landschap kenmerkt zich door kleinschaligheid: een dicht netwerk aan wegen, watergangen en beplanting door hagen en singels. Deze kleinschaligheid wordt versterkt, bijvoorbeeld door ontbrekende hagen te herstellen.

Verkeer
Om gebied de Wehlse Broeklanden een zo natuurlijk mogelijk karakter te geven, zal het doorgaande verkeer zoveel mogelijk naar de hoofdwegen worden geleid. Op binnenwegen zal de maximum toegestane snelheid worden verlaagd. Daarnaast worden wegen in het gebied verkeersluw ingericht.

Gebiedsvisie op internet
De volledige gebiedsvisie Wehlse Broeklanden vindt u op www.doetinchem.nl onder Leven - Natuur-/Groenprojecten.