Nederlandse steun voor democratisering Oeganda


DEN HAAG EN KAMPALA, 20100204 -- De politieke partijen in Oeganda zijn overeengekomen om een dialoog aan te gaan, die moet bijdragen aan eerlijke verkiezingen begin volgend jaar en democratische hervormingen op langere termijn. De Oegandezen hebben daarvoor de hulp ingeroepen van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD), een democratiseringsorganisatie van Nederlandse politieke partijen. Aanstaande vrijdag, op een bijeenkomst in de Oegandese hoofdstad Kampala, opent NIMD-bestuurslid en oud PvdA-voorzitter Ruud Koole de ondertekeningsceremonie, die de dialoog tussen de partijen formeel bezegelt.

De dialoog geldt als een doorbraak in Oeganda, dat jarenlang geteisterd werd door politiek geweld en conflict . In 2006 vonden er voor het eerst sinds twintig jaar democratische parlementsverkiezingen plaats.

Met het oog op een eerlijk en geweldloos verloop van de verkiezingen, die in februari volgend jaar worden gehouden, hebben de leiders van de zes parlementaire partijen, zowel de oppositiepartijen als de regerende partij van president Museveni, aan NIMD gevraagd een dialoog te faciliteren.

In december vorig jaar vond de eerste ontmoeting plaats in Ghana, waar zo'n inter-partij dialoog met succes heeft bijgedragen aan vrije verkiezingen, een vreedzame wisseling van de macht, en democratische hervormingen.

De inter-partij dialoog in Oeganda wordt financieel gesteund door het Deepening Democracy Programme (DDP) een gezamenlijk initiatief van Nederland, Groot Brittannië, Ierland, Zweden, Noorwegen en Denemarken om democratisering in Oeganda te bevorderen. NIMD treedt op als onpartijdige facilitator van het dialoogproces.

Over het NIMD

Het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) is een democratiseringsorganisatie van politieke partijen in Nederland ter ondersteuning van politieke partijen in jonge democratieën. Het NIMD werd opgericht in 2000 door zeven partijen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP). Het instituut werkt samen met meer dan 150 politieke partijen uit 16 landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa.