Huisarts honkvast
4 februari 2010 | De meeste huisartsen zoeken en vinden werk in de omgeving van de plaats waar ze zijn opgeleid. Slechts weinigen vestigen zich in een ander deel van Nederland waardoor er gaten vallen en het soms lastig is voor huisartsen om een opvolger te vinden, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.
Van de 480 pas afgestudeerde huisartsen die in 2008 op zoek waren naar een praktijk, wilde meer dan 40% het liefst aan de slag in de provincie waar ze ook hun opleiding hadden voltooid. Bij de Universiteit van Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit was dit zelfs meer dan 60%. NIVEL-onderzoeker Lammert Hingstman: "Wellicht heeft dit te maken met de mogelijkheden van de partner van de huisarts om elders een andere baan te krijgen, maar ook de stages van de huisartsenopleiding kunnen een rol spelen. De stages vinden voornamelijk plaats in de werkgebieden rond de opleidingsinstituten. Om te voorkomen dat buiten de randstad tekorten aan huisartsen ontstaan, is te overwegen in deze gebieden meer stageplaatsen te realiseren."
Vestigingsplaats
Ook als je kijkt waar huisartsen zich uiteindelijk vestigen, speelt afstand een belangrijke rol. Zo blijkt dat huisartsen die zich in de periode 2003 tot 2007 vestigden in Groningen, Friesland en Drenthe voor het merendeel in Groningen zijn opgeleid. Van de huisartsen die zich vestigden in Limburg voltooide 77% de opleiding in Maastricht, de Utrechtse huisartsen voor 66% in Utrecht en de artsen in Zeeland zijn voor het belangrijkste deel opgeleid in Rotterdam. Uitzondering is Overijssel waar veel artsen van de VU gaan werken. De VU heeft veel stages in Twente.
De onderzoeksgegevens zijn afkomstig uit de huisartsenregistratie die het NIVEL al sinds 1970 bijhoudt in opdracht van het ministerie van VWS.
Subsidiënt
-