CDA

CDATV: Krimpfonds inzetten tegen krimpende kernen donderdag 4 februari 2010

âKrimp is een gegeven. In sommige gemeenten zal de bevolkingsdaling zelfs snel gaan. Krimp is nu al in verschillende gemeenten realiteit. De CDA fractie erkent dat deze ontwikkeling onontkoombaar isâ. Dit zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel bij het aanbieden van het actieplan Bloeiende gemeenschappen in krimpende kernen.

Krimp is het gevolg van ontgroening, vergrijzing en binnenlandse migratie en heeft gevolgen voor onder andere wonen, zorg en onderwijs. Ook heeft het consequenties voor de arbeidsmarkt en de inkomsten en uitgaven van gemeenten. Krimp vraagt nu om een andere reactie dan het inzetten op de bevolkingsgroei. âDuidelijk is dat de demografische transitie invloed zal hebben op allerlei beleidsterreinen en dat dit vraagt om bijsturing van beleid. Vandaar ons actieplanâ, aldus van Geel.

In de steeds kleiner wordende kernen is wat het CDA betreft een levende gemeenschap van grote waarde. Juist daar waar mensen samenwerken, initiatieven nemen en innoveren ontstaan bloeiende gemeenschappen. Iedere bestuurslaag dient in dit vraagstuk haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om goed in te spelen op de bevolkingsdaling. De gemeente als dichtstbijzijnde bestuurslaag vervult een facilitaire en stimulerende rol. Het CDA stelt in haar 10-punten actieplan onder meer voor om de vogelaarheffing te schrappen en woningbouwcorporaties in krimpgemeenten dit budget in te laten zetten voor de leefbaarheid aldaar.

Het CDA stelt daarnaast een Krimpfonds voor. Door middel van een systematiek kunnen private en publieke partijen hun financiële bijdragen stroomlijnen en met elkaar koppelen. Met de investeringen uit het fonds kan nu al rekening worden gehouden met toekomstige demografische ontwikkelingen. Gemeenten met sterke krimp hebben een zware herstructureringsopgave om hun woon- en leefklimaat op peil te houden. Deze opgave gaat de gemeentelijke financiële en organisatorische draagkracht meestal te boven. De rijksbijdrage kan daarmee een aanjaagfunctie hebben, om onder andere vraag en aanbod op de woningmarkt in balans te brengen. Het is aan gemeenten om realistische bouwplannen te maken, aansluitend bij de voorkeuren van mensen.