Duurzaam-Voedsel-Tour minister Gerda Verburg
Persbericht | 01-02-2010
Op donderdag 4 februari maakt minister Gerda Verburg van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een tour langs goede voorbeelden van
Duurzaam Voedsel.
De tour duurt van 13:00u tot 17:30 uur en gaat van Amsterdam naar Den
Haag. De dag wordt afgesloten met een duurzame netwerkborrel, waar
verschillende vertegenwoordigers uit de voedselketen verzameld zijn.
Sinds het uitbrengen van de nota Duurzaam Voedsel in juni 2009, is er
veel gebeurd: supermarkten beloven duurzamer varkensvlees in de
schappen te leggen, het opgerichte Platform Verduurzaming Voedsel komt
met een plan voor een systeem dat het consumenten gemakkelijker moet
maken om duurzaam voedsel in de winkel te vinden, er is een half
miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar vleesvervangers en er
staat een voorlichtingscampagne over voedselverspilling op stapel.
Op het programma staat het volgende:
Cafetaria 'Natuurlijk Smullen' in Amsterdam
Bezoek aan de eerste biologische cafetaria in Nederland die
uitsluitend biologische producten verkoopt, inclusief een aantal
vegetarische snacks. Hier vertelt minister Verburg over haar plannen
ten aanzien van vleesvervangers en presenteert verschillende
voorbeeldprojecten van het zogeheten 'tussensegment' (tussen gangbaar
en biologisch in). In de cafetaria vindt een smaaktest plaats met
onder meer de gehaktbal van vleesbedrijf VION, die voor 20% uit
plantaardige vezels bestaat, maar voor 100% naar vlees smaakt. De
vezels zijn gefabriceerd door Meatless bv, die in het verleden voor
onderzoek geld van LNV heeft gekregen.
Jumbo Supermarkt Leidschendam
Jumbo is uitgeroepen tot 'Meest klantvriendelijke bedrijf van
Nederland.' Maar voor LNV is het een speciaal bedrijf omdat het bij de
tellingen van het aantal duurzame producten als beste uit de bus komt.
Minister Verburg gaat met de stopwatch in de hand de winkel door om in
een beperkte tijd zoveel mogelijk duurzame producten te 'scoren'.
Verder wil zij stilstaan bij de moeilijkheden en mogelijkheden van één
duurzaamheidslogo.
Zomaar een gezin
Consumenten gooien jaarlijks voor EUR 1,6 miljard aan voedsel weg. Een
deel is onvermijdelijk, zoals aardappelschillen en kippenbotjes. Maar
het grootste deel is goed voedsel wat in de kliko verdwijnt: één op de
5 boodschappentassen. Een gezin met 2 kinderen van 4 en 8 jaar
ontvangt minister Verburg. Zij gaan onder leiding van topkok Pierre
Wind de kliekjes van de afgelopen week opwerken tot een simpele, maar
smakelijke maaltijd.
Ministerie van LNV
Ter afsluiting van de dag is op het ministerie de afsluitende borrel.
Een heel speciale netwerkborrel verzorgd door Katja Gruijters, die
daar de proeverij 'Mooi van nature' presenteert in de vorm van een
expositie. Gruijters ziet de natuur als grote inspiratiebron om
oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld
de voedselverspilling in restaurants, supermarkten, huishoudens en de
industrie. Mooi van nature is een interactief concept dat zich
doorontwikkelt. Samen met bedrijven, telers en andere partners gaat
Katja Gruijters op zoek naar een Waste Less maatschappij; een nieuw
begin! Minister Verburg sluit de dag af met een terugblik en ze
vertelt welke ambities zij op korte termijn heeft met duurzaam
voedsel. Daarbij gaat ze EUR 1 miljoen ter beschikking stellen aan een
nieuw onderzoeksproject.
Verwante informatie
* Katja Gruijters
Zie ook
* Duurzaam voedsel
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit