Loon valt tegen
Amsterdam, 03 februari 2010
Werknemers vonden hun loon in januari tegengevallen. Volgens het ING Economisch Bureau zullen de lonen dit jaar stijgen met 1,4%, maar gaan werknemers er door hogere premies en prijzen toch op achteruit. Ruim een derde van de ondervraagden werkt niet het aantal uren dat ze eigenlijk zouden willen.
Een en ander blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 66.000 respondenten (tussen 41.000 en 81.000) per dag.
Tegenvallend loon
De meeste werknemers waren in januari niet blij verrast bij het zien van hun loonstrookje. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Slechts één op de zes (17%) ondervraagden vindt het bedrag op de loonstrook meevallen. Bij vier op de tien (38%) is het loon naar verwachting, terwijl drie op tien respondenten (30%) van een tegenvaller spreekt. Anders dan vorig jaar wint de teleurstelling het van het enthousiasme. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de lonen wel degelijk stijgen dit jaar (met 1,4%), maar dat werknemers er uiteindelijk toch op achteruit zullen gaan vanwege hogere prijzen en premies.
Hoe leesbaar is de loonstrook?
Eenderde (35%) van de ondervraagden vindt zijn loonstrook niet begrijpelijk. De loonstrook nodigt kennelijk niet regelmatig tot 'lezen' uit, want minder dan de helft (47%) van de respondenten weet wat hij maandelijks aan pensioenpremie betaalt. Dit terwijl negen op de tien consumenten weten wat zij per maand overmaken aan energiemaatschappij of mobiele telefonieaanbieder.
Niet de gewenste uren
Opmerkelijk is dat eenderde van de ondervraagden met een arbeidscontract aangeeft niet het aantal uren te werken dat ze eigenlijk zouden willen. Eén op de zes (16%) wil meer uren werken, één op de vijf (21%) juist minder.
Hoger loon, korter werken
Werknemers willen per saldo meer uren werken als hun loon met 10% zou dalen. Bij een 10% hoger loon willen ze juist korter werken. Voor de arbeidsmarkt pakt dat averechts uit. Bij personeelstekorten bieden werkgevers hogere lonen en willen werknemers korter werken, wat het personeelstekort verergert. Als de werkloosheid stijgt en de lonen achterblijven, zijn werknemers juist geneigd om langer te werken. Juist dat is negatief voor de baankansen van werklozen.
Zie het volledige weekoverzicht
© 2010 ING Economisch Bureau