Gemeente Hoogeveen

Evaluatie De Smederijen: bestaansrecht bewezen voor bewoners en professionals

3 februari 2010 - In mei 2007 is het startsein gegeven voor een nieuwe werkwijze: De Smederijen van Hoogeveen. Dankzij Buurtbeheer werden bewoners van Hoogeveen en de dorpen al nauw betrokken bij het beheer van hun woon- en leefomgeving. Met de komst van De Smederijen is dit uitgebreid. Bewoners worden nu ook betrokken bij nieuwe plannen voor de korte en langere termijn. Van de 33 Smederijgebieden zijn er nu 18 aangesloten bij De Smederijen. De rest komt dit jaar en volgende jaren.

Opzet evaluatie

De zes samenwerkende organisaties van De Smederijen: de gemeente, de politie, de Stichting Welzijnswerk en de drie woningstichtingen Domesta, Woonconcept en Actium, hebben bij de start in 2007 een afspraak met elkaar gemaakt. Die luidt: twee jaar na de invoering staan we stil bij de vraag: wat gaat goed en wat kan beter. Zijn er verbeterpunten?
In het najaar van 2009 is gestart met verzamelen van meningen van alle betrokkenen bij De Smederijen. Dat zijn de initiatiefgroepsleden (bewoners en hun organisaties), de wijkteamleden, de leden van drie werkgroepen met professionals (communicatie, financiën, afstemmingsteam) en de leden van de stuurgroep. Ook is gekeken naar de uitkomsten van de Omnibusenquete en het nadere onderzoek over de Omnibusenquete.
De algemene conclusie : De Smederijen hebben hun bestaansrecht bewezen voor bewoners en partnerorganisaties.

Bewoners meer betrokken

Waarom hebben De Smederijen bestaansrecht voor bewoners? Sinds de invoering van De Smederijen worden meer bewoners dan voorheen bij hun woon- en leefomgeving en bij elkaar betrokken. Dit levert nieuwe contacten en ideeën op: korte klap projecten waarvoor de bewoners budget krijgen. Dit zijn allemaal projecten die de bewoners zelf met elkaar gekozen hebben en die binnen een jaar gerealiseerd kunnen worden. Bewoners zijn van mening dat dit goede ideeën zijn waar ze iets aan hebben en dat ze sneller dan voorheen gerealiseerd worden: zelf zeggenschap hebben en budget zijn echte verbeteringen ten opzichte van de periode voor de komst van De Smederijen. Sinds de invoering van De Smederijen zijn er al veel korte klappen gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de multiculturele burendag in Wolfsbos, het seniorenrestaurant in de Oranjebuurt en tal van nieuwe speelvoorzieningen in de Smederijgebieden.
Klaas Smid, voorzitter van de stuurgroep van De Smederijen heeft bewondering voor de manier waarop Hoogeveen De Smederijen omarmd heeft. "Ik wil alle bewoners bedanken die zich voor hun buurt en voor elkaar inzetten. Zonder deze inzet waren we niet zover gekomen met De Smederijen."

Flinke inpuls voor samenwerking tussen organisaties

Ook de partnerorganisaties zijn van mening dat De Smederijen hun bestaansrecht hebben bewezen. De samenwerking tussen die organisaties loopt soepeler en ze kunnen elkaar gemakkelijker vinden. Ook al waren er regelmatig onverwachte vraagstukken die veel afstemming vergden, telkens kwamen ze er samen weer uit. De samenwerking tussen de organisaties -en intern bij de diverse organisaties- heeft dus een flinke impuls gekregen maar tegelijkertijd is nu gebleken dat er op dit gebied de komende jaren nog grote inspanningen nodig zijn. De komende tijd wordt er gewerkt aan tien concrete verbeterpunten en vraagstukken zodat ook in de komende jaren de vonken van De Smederijen af zullen spatten.

Afzender: stuurgroep De Smederijen van Hoogeveen

Kijk hier voor het evaluatierapport.