Wageningen Universiteit en Researchcentrum veehouderij
Helder beeld over bodem voor (grondgebonden) veehouderij


3 feb 2010

Grondgebonden veehouderij is afhankelijk van de bodem. Tot dat besef komen steeds meer veehouders. Tegelijkertijd is er nog slechts beperkt inzicht in het effect van een goede bodem. Het is zelfs niet duidelijk wat een goede bodem precies inhoudt voor bepaalde situaties. Een inventarisatie van Wageningen UR Livestock Research â gefinancierd door het ministerie van LNV â geeft een helder beeld van de containerbegrippen bodemkwaliteit, bodemweerbaarheid, bodemgezondheid en bodemziektewering, die vaak door elkaar heen worden gebruikt in verschillende betekenissen. De verschillende benaderingen zijn naast elkaar gezet.

Brede benadering
In het onderzoek is gekozen voor een brede benadering, omdat dat een vollediger beeld geeft van mogelijke bodemkwaliteit en ziekteweringsproblemen. Naast genoemde benaderingen gaat het onderzoek in op de vragen waarvoor de bodem kwaliteit heeft. Voor welke âecosysteemdienstenâ, ten bate van productie, milieu of de levende bodem zelf? En welke managementfactoren beïnvloeden deze kwaliteiten?

Lijsten
Om te komen tot een logische insteek voor onderzoek naar bodemkwaliteit en bodemziektewering binnen de grondgebonden veehouderij, te weten in het bodemgebruik gras en maïs, worden twee stappen genomen.In de eerste stap wordt vastgesteld welke problemen er voor productie, milieu en levende bodem spelen in welke bodem-gewascombinaties van de veehouderij: gras-klei, gras-zand, gras-veen, maïs-klei, maïs-zand (nat en droog).Als tweede stap is een lijst gemaakt van management- en andere invloeden in de veehouderij. Deze lijst kan dienen als checklist van mogelijk beïnvloedende factoren, die of constant moeten worden gehouden in experimenten of mede bepaald moeten worden als bijvoorbeeld onderzoek op velden van meerdere veehouders wordt verricht. Ook kan de lijst dienen om na te gaan hoe bodemfactoren, die als oorzaken van bodemkwaliteit- en ziekteweringsproblemen zijn ontmaskerd, door management kunnen worden beïnvloed.

Opzet voor nader onderzoek
Het rapport draagt bij aan meer inzicht in het belang van de bodem voor de (grondgebonden) veehouderij en dient als gereedschap/logica voor het opzetten en uitwerken van verder onderzoek naar bodemweerbaarheid in de veehouderij. Met de nodige aanpassing kan het ook dienen als gereedschap voor de uitwerking van nader onderzoek naar bodemkwaliteit en ziektewering in andere landbouwsectoren.

Downloaden rapport
Zie het origineel
Rapport 305 âBodemkwaliteit en ziektewering in de veehouderij: gras en maïs. Inventarisatieâ van Simone Radersma kunt u gratis downloaden.