Radboud Universiteit Nijmegen
Sommige wintersporters voelen zich op vakantie slechter dan daarvoor
Datum bericht: 3 februari 2010
Aanleiding
Veel Nederlanders gaan binnenkort op wintersport. Om uit te rusten of te ontspannen. Maar sommigen voelen zich op het werk beter dan in de vakantie, zo blijkt uit onderzoek van arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom.
De Radbouddeskundige
Wintersport heeft gemiddeld een positief effect op gezondheid en welbevinden, vond Jessica de Bloom. Mensen voelen zich gezonder, energieker en minder gespannen. Als ze positief zijn over de vakantie dan kunnen ze dit gevoel wel tot en met twee weken na thuiskomst vasthouden.
De Bloom ondervroeg 96 wintersporters voor, na en tijdens hun vakantie over hun gezondheid en welbevinden. Deelnemers kregen een mobiele telefoon mee en werden in de vakantie twee keer gebeld om vragen te beantwoorden over hoe ze zich voelden, of ze wel eens aan het werk dachten, email checkten of telefoneerden met collega's.
Niet iedereen knapt op van vakantie: 17 procent voelde zich op vakantie slechter dan daarvoor. 'Wintersport is waarschijnlijk risicovoller voor je geluksgevoel dan een gewone vakantie', zegt De Bloom. 'Op wintersport wil je skiën. En als dat niet kan vanwege blessures of het weer, dan zijn er weinig alternatieven. Dat is stressvol. Aan de andere kant blijkt dat wintersport zeer geschikt is om afstand te nemen van het werk. Mensen denken nauwelijks aan het werk en werken ook niet in de vakantie. Dat is positief.'
Voor veel vakantiegangers is het effect van korte duur: 40 procent voelt zich in de eerste week na terugkeer weer zoals vóór de vakantie. De Bloom: 'Mensen zitten weer in hun gewone werk- en leefsituatie. Zij voelen zich prima, maar niet zo gezond en gelukkig als op vakantie. Het is fijn wanneer mensen het vakantie-effect nog wel iets langer zou kunnen vasthouden. In de zomer gaan we onderzoeken of dat mogelijk is. ' De Bloom is verder benieuwd of ze een vergelijkbaar effect vindt bij ander type vakanties: weekendjes weg en zomervakanties. Ook werkt ze aan een interventie om het positieve vakantie-effect te versterken en langer vast te houden.
Overigens is De Bloom nog op zoek naar mensen die willen meewerken aan onderzoek in zomervakantie van 2010.
Waarom Jessica de Bloom bellen?
Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzoekt het effect van verschillende soorten vakantie op werkenden en hoopt in 2011 te promoveren. Ze wordt begeleid door dr. Sabine Geurts en prof. Michiel Kompier. Het past in langer lopend onderzoek op het terrein van werk, stress en gezondheid van het Behavioural Science Institute.
Radboud Universiteit Nijmegen