D66

woensdag 3 februari 2010

Eerste Kamer hoort deskundigen over crisiswet

D66 maakt zich ernstig zorgen over het voorstel voor de Crisis en herstelwet. Dit wetsvoorstel leidt ertoe dat grote infrastructurele projecten versneld door juridische procedures worden geloodst en daarbij zo min mogelijk hinder ondervinden van milieuonderzoeken en bezwaren van burgers.

Rechtelijke macht

Eerste Kamerlid Gerard Schouw maakt zich daarbij ernstig zorgen over de last die op de schouders van de rechtelijke macht komt te liggen. Wanneer deze projecten voorrang krijgen, zal dat ten koste gaan van de snelheid van andere procedures. Het is per slot van rekening verwarrende regelgeving en bovendien is het niet uitgesloten dat het wetsvoorstel in strijd is met het Europees recht.

Kritiek

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in het parlement is al van verschillende kanten kritiek geuit op de manier waarop met het rapport van de commissie Elverding wordt omgesprongen. Deze commissie onderzocht de mogelijkheden tot versnelling van de besluitvorming van infrastructurele projecten. Het kabinet schaarde zich in 2008 achter alle conclusies van het rapport. Maar volgens critici worden de adviezen in de crisis- en herstelwet onjuist geĂŻnterpreteerd. De vertraging van projecten zou niet het gevolg zijn van procedurele voorschriften, maar van een verkeerde voorbereiding van besluiten.

Deskundigen

Niet alleen D66 heeft kritiek. Met uitzondering van het CDA vinden alle Eerste Kamerfracties het van belang dat dit wetsvoorstel zorgvuldiger wordt bekeken. Er bestaan nog te veel onderduidelijkheden. Daarom wil de Eerste Kamer eerst deskundigen horen over het wetsvoorstel.