Gemeente De Marne


De gemeente De Marne wil verder "Op eigen Kracht"

"Op eigen kracht" is de titel van het advies dat een kerngroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, het maatschappelijk veld en de gemeentelijke organisatie, aan de raad en het college van De Marne heeft uitgebracht. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van het advies en heeft de aanbevelingen overgenomen.

De aanleiding tot dit advies komt voort uit het feit dat de gemeente het financiële beleid moet ombuigen. Voor 2010 en volgende jaren is er een tekort op de begroting wat moet worden weggewerkt. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de te verwachten korting door het Rijk op het Gemeentefonds in 2012/2013 van 2,3 miljoen euro per jaar.

Tegen deze achtergrond heeft De Marne een groep bestuurders, burgers en ambtenaren (de kerngroep Visie en Ambitie) gevraagd om na te denken over de toekomst van de gemeente. Bij deze vraag speelde ook mee dat omvang en samenstelling van de bevolking de komende jaren verandert. De krimp die al enige tijd aan de gang is, zet door. Het voorzieningenniveau staat door die demografische en financiële veranderingen onder druk.

De kerngroep heeft haar advies met de titel "Op eigen kracht" aangeboden aan college en raad van De Marne. Het advies gaat in op de bedreigingen en kansen van de gemeente De Marne en de begrotingssituatie. Het uitgangspunt is dat er forse structurele bezuinigingen nodig zijn. Zaken die tot voor kort het stempel 'onbespreekbaar' hadden, komen ter discussie te staan. Overigens stelt de kerngroep geen concrete bezuinigingen voor. Het advies heeft een strategisch karakter.

De kerngroep adviseert de gemeente haar rol in het maatschappelijk veld te herzien. Ruimhartige bijdragen aan allerlei voorzieningen en grootschalige investeringen in de dorpen zijn in het licht van de huidige situatie niet meer mogelijk. De verantwoordelijkheid dient voor een deel teruggelegd te worden bij de burgers. De kerngroep adviseert de gemeente om hierover in gesprek te gaan met burgers, verenigingen, organisaties en bedrijven om zo nieuwe ideeën los te maken. Bij een minder ontwikkelingsgerichte overheid hoort ook een andere organisatie. De kerngroep adviseert de gemeente om de visie op de nieuwe rol van de gemeente op korte termijn uit te werken en te vertalen in een kleinere organisatie.

Tenslotte vraagt de kerngroep aandacht voor de gemeentelijke samenwerking. Een kleinere organisatie maakt het probleem van de bestuurskracht nijpender, een probleem waar kleine gemeenten toch al mee te maken hebben. "Op eigen kracht" betekent volgens de kerngroep daarom ook: durven besluiten tot samenwerking of misschien wel herindeling.

Leens, 03 februari 2010