De Nederlandse Bank

De toezichthouders van DNB - 3 februari 2010

Nieuwsbericht

Datum 3 februari 2010

In de publiciteit zijn misverstanden gerezen over het aantal medewerkers van DNB dat toezicht houdt en over hun achtergrond. Dit onderwerp is al kort aan de orde gekomen tijdens het gesprek dat de tijdelijke commissie onderzoek financieel stelsel op 1 februari 2010 had met de president van DNB. Hieronder worden volledigheidshalve nog een keer de getallen op een rij gezet.

Formatie

De totale formatie van DNB voor 2009 bedraagt 1556 voltijdbanen (noot 1). De medewerkers van DNB houden zich niet alleen bezig met toezicht, maar ook met andere kerntaken van DNB zoals de monetaire taken en het betalingsverkeer.

Er zijn 452 medewerkers fulltime betrokken bij het toezicht (noot 2). Deze 452 fulltime medewerkers werken voornamelijk bij de 4 toezichtdivisies: Toezicht banken, Toezicht verzekeraars en trust- en geldtransactiekantoren, Toezicht pensioenfondsen en beleggingsondernemingen en Toezicht beleid. Andere fulltime bij het toezicht betrokken medewerkers zijn werkzaam bij ondersteunende divisies zoals Juridische zaken en Statistiek en informatie.

Bij het toezicht op banken zijn 176 medewerkers fulltime betrokken, waarvan er 102 werkzaam zijn bij de divisie Toezicht banken. Binnen deze divisie wordt met teams van gemiddeld 13 fulltime medewerkers toezicht gehouden op banken met miljoenen klanten, duizenden producten en 50 tot 100 duizend werknemers wereldwijd. Daarnaast houden twee afdelingen met elk gemiddeld 16 fulltime medewerkers toezicht op ongeveer negentig kleinere en onderling zeer uiteenlopende banken.

Bij het verzekeringstoezicht zijn 122 medewerkers fulltime betrokken. Het toezichtveld varieert van internationaal opererende financiële conglomeraten met duizenden werknemers tot kleine onderlinge waarborgmaatschappijen

Tot slot zijn 102 medewerkers fulltime betrokken bij het prudentiële toezicht op pensioenfondsen. Op de 50 grootste fondsen, met beheerde vermogens van 80 tot 200 miljard euro, houden 14 fulltime medewerkers toezicht. De onder toezicht staande sector bestaat uit in omvang en organisatievorm zeer uiteenlopende pensioenfondsen; 325 zogenaamde eigen beheer pensioenfondsen en 200 (gedeeltelijk) herverzekerde pensioenfondsen (noot 3).

Achtergrond

De opleidingsachtergrond binnen toezicht is als volgt: 19% economen, 8% actuarissen/econometristen, 20% accountants, 6% register EDP-auditors/certified information systems auditors (RE/CISA), 22% juristen, 25% overig (veelal technische / kwantitatieve studies). Door deze variëteit aan achtergrond kan DNB haar toezichtteams multidisciplinair inrichten. De toezichtteams worden in hun dagelijkse werkzaamheden ondersteund door specialistische afdelingen als Kwantitatief Risicobeheer (KRB) en Reinsurance en Asset Liability Management (RALM). KRB fungeert als DNB's kenniscentrum op het gebied van de meer modelmatige aspecten van risico management, terwijl RALM specialisten op het gebied van herverzekering, vermogensbeheer, interne modellen, actuariaat, ALM en risk management huisvest. Daarnaast zijn er zes expertisecentra ingericht voor onder andere het integriteitstoezicht en het IT-toezicht.

De deskundigheid van medewerkers borgt DNB zowel via haar werving & selectie als via talloze opleidingen. DNB streeft in haar aannamebeleid - bovenop de reguliere selectiecriteria - naar diversiteit, ook qua kennis, opleiding en vaardigheden. Hierdoor heeft DNB veel verschillende soorten experts in huis. Regelmatig treden medewerkers in dienst met kennis van en ervaring in de financiële sector. Voorbeelden hiervan zijn collega´s met specifieke kennis en ervaring op het gebied van marktrisico en renterisico, (derivaten)trading, structured finance, private equity, securitisatieprocessen en gestructureerde producten van banken, en collega´s met specifieke ALM en actuariële expertise, met riskmanagement ervaring bij een grote vermogensbeheerder of een achtergrond in strategy consulting voor financiële instellingen.

DNB stimuleert de ontwikkeling van medewerkers via studie, training, stage of internationale detacheringen. Daarnaast werkt DNB nauw samen met instituten zoals het Amsterdam Institute of Finance, de Duisenberg School of Finance, Nijenrode, IMD, INSEAD en Harvard. Het opleidingsbudget bedraagt bij DNB 4% van het 12-maandsalaris per medewerker.

Opleiding is niet vrijblijvend binnen DNB: zo moeten DNB-ers die zich met risicomanagement bezighouden het FRM examen (Financial Risk Manager) door de GARP (Global Association of Risk Professionals) halen. In het verleden organiseerde DNB zelf de opleiding Capital Markets. Zoals ook door de president van DNB reeds is aangegeven in zijn gesprek met de tijdelijke commissie onderzoek financieel stelsel is zo'n 40% van de deelnemers aan de Capital Markets opleiding ingegaan op een aanbod om de overstap te maken naar de marktsector.

DNB heeft intern kennisnetwerken ingesteld om de beschikbare expertise verder te ontsluiten. Door deze netwerken wordt tevens de consistentie van het beleid geborgd en worden best practices vastgesteld. DNB zet momenteel een eigen toezichtacademie op en investeert hiermee in de kwaliteit van haar medewerkers.

Noten
1 De totale formatie van DNB is in de afgelopen jaren steeds afgenomen, in 2005 bedroeg de totale formatie nog 1775 voltijdbanen. 2 Daarnaast worden nog 203 voltijdbanen toegerekend aan het toezicht. Dit zijn ondersteunende activiteiten als informatievoorziening, personeelsbeleid, ICT en facilitaire diensten.
3 De oplettende lezer zal vaststellen dat het aantal fulltime medewerkers betrokken bij het toezicht op banken, verzekeraars en pensioenfondsen niet optellen tot 452. Dit verschil wordt verklaard door het feit dat in bovenstaand overzicht niet de medewerkers genoemd worden die fulltime betrokken zijn bij het toezicht op onder andere geldtransactiekantoren, trustkantoren, beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen.

---