Ingezonden persbericht
Iraanse Nederlanders krijgen van Rechtbank gelijk: Sanctieregeling Iran van tafel
De ministers Plasterk en Verhagen hebben in juli 2008 besloten in het kader van sancties tegen Iran alle Iraniër in Nederland uit te sluiten van een achttal (delen van) masteropleidingen en toegang tot een vijftal (nucleaire) installaties.
Het is voor in Nederlanders van Iraanse afkomst praktisch niet mogelijk afstand te doen van de Iraanse nationaliteit.
Alle Nederlanders van Iraanse afkomst, en ook de eisers, werden door de Regeling gestigmatiseerd en gediscrimineerd.
De Rechtbank vindt dat niet toelaatbaar.
Ten eerste stelt de Rechtbank dat noch de VN, noch de EU hebben opgeroepen tot het uitsluiten van een bevolkingsgroep; alleen Nederland heeft daarvoor gekozen.
Ten tweede zegt de Rechtbank dat de Regeling discriminerend is omdat àlle mensen van Iraanse afkomst uitgesloten worden terwijl tegelijkertijd alléén mensen van Iraanse afkomst uitgesloten worden.
De Rechtbank concludeert:
"dat het door de Staat in de Wijziging Sanctieregeling gemaakte onderscheid naar nationaliteit geen objectieve en redelijke rechtvaardigingsgrond bestaat. Daarmee is de Wijziging Sanctieregeling in strijd met het in artikel 26 IVBPR neergelegde discriminatieverbod."
Het IVBPR is het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten van de VN en is een van de belangrijkste anti-discriminatieverdragen.
De Rechtbank heeft de Regeling onverbindend verklaard, de Regeling is daarmee van tafel.
Jelle Klaas, advocaat van eisers: "De Staat is met dit geweldige vonnis terecht gestraft voor het discrimineren van een bevolkingsgroep. De Rechtbank heeft ons op alle belangrijke punten gelijk gegeven."
Behnam Taebi, een van de eisers en promovendus aan de TU Delft: "De Rechtbank heeft feitelijk bevestigd wat wij vanaf het begin af aan hebben gezegd. Namelijk dat het beveiligen van gevoelige informatie anders moet, bijvoorbeeld door middel van een individuele screening. Deze uitspraak is ook een overwinning voor de wetenschap, want de academische vrijheid is hiermee weer gewaarborgd."
Noot voor redacties