Nederlands Jeugdinstituut


Ouders spelen cruciale rol in strijd tegen overgewicht

Nederlands Jeugdinstituut lanceert Dossier Overgewicht

Steeds meer kinderen hebben overgewicht. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zowel voor het kind als voor de omgeving. Als overgewicht niet wordt aangepakt, kan het overgaan in obesitas. En dat zorgt voor nog meer risico's. Eigenlijk zouden kinderen die grens nooit mogen bereiken. Daarom is het belangrijk overgewicht aan te pakken en te voorkomen. Het Nederlands Jeugdinstituut draagt hieraan zijn steentje bij. Door de lancering van het Dossier Overgewicht voorzien zij professionals in de jeugdsector van gevalideerde en up-to-date kennis. Kennis over het voorkomen, verhelpen of terugdringen van overgewicht bij kinderen en jongeren. Ouders spelen daarin een cruciale rol.

Gezonde leefstijl onder ouders en kinderen

Ouders spelen een grote rol in het voorkomen van overgewicht omdat zij vaak bepalen wat kinderen eten en hoe zij bewegen. Bovendien fungeren ouders als rolmodel. Kinderen nemen snel de eet- en beweeggewoonten van hun ouders over. Preventie van overgewicht begint dus thuis: het bevorderen van een gezonde leefstijl onder kinderen en ouders. Zolang er thuis niets verandert in leefstijl, hebben preventieve programma's elders, zoals op school of in de kinderopvang, weinig zin.

Dossier Overgewicht

Het Dossier Overgewicht bevat onder andere een overzicht van erkende interventies, instrumenten en richtlijnen om overgewicht te voorkomen, te verhelpen of te verminderen. Ook wordt aandacht besteed aan de rol die ouders hierbij kunnen spelen. In het Dossier Overgewicht kunnen professionals verder terecht voor een uitgebreide probleemschets, een overzicht van het beleid op dit thema, onderzoek en literatuur. Het dossier Overgewicht is te bereiken via www.nji.nl/overgewicht.

Dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut

Het dossier Overgewicht is één van de vele dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut. In de dossiers geven wij voor verschillende gradaties van een problematiek een overzicht van de daarbij passende en beschikbare instrumenten, behandelingen, richtlijnen, voorzieningen, feiten en cijfers. De dossiers zijn praktijkgericht, up-to-date en bevatten bij voorkeur gevalideerde kennis. Daartoe is ieder dossier gekoppeld aan onze databanken. Bezoekers kunnen reacties achterlaten. De dossiers zijn te bekijken via onze website.