D66

woensdag 3 februari 2010

Veiligheidsregios zijn niet democratisch gelegitimeerd

De veiligheidsregio heeft een aantal hele zware taken, juist daarom dient er sprake te zijn van een democratische grondslag, vindt D66-senator Hans Engels. In debat met minister Ter Horst gaf Engels aan dat dit niet de toekomst van het middenbestuur is waar D66 voor staat.

Verantwoording afleggen aan de volksvertegenwoordiging

In ons staatsrechtelijke stelsel is het een belangrijk uitgangspunt dat bestuurders verantwoording moeten afleggen aan het volksvertegenwoordigende orgaan. Het gemeentebestuur moet verantwoording afleggen aan de gemeenteraad, aldus Engels. Van democratische verantwoordingsplicht is bij de veiligheidsregio geen sprake. Het verantwoordingsproces speelt zich af tussen benoemde ambtsdragers. Eerste Kamerlid Hans Engels pleit voor democratische controle op het handelen van veiligheidsregios. Ze hebben immers verregaande bevoegdheden.

Superburgemeester

In zijn bijdrage vroeg senator Engels naast democratische legitimatie ook aandacht voor de politieke verantwoordelijkheid en de gekozen bestuurlijke structuur. Engels: De voorzitter van de veiligheidsregio is een soort superburgemeester met doorzettingsmacht. Deze gedachte is in strijd met ons stelsel van zelfstandige gemeentebesturen. Nieuwe organisaties als de veiligheidsregios kunnen daarmee de autonomie van gemeenten en provincies aantasten.

Toekomst van het middenbestuur

Tijdens het debat met minister Ter Horst daagde D66er Engels de minister uit te komen met een visie op de toekomst van het middenbestuur. Het voorbeeld van de veiligheidsregios moet niet model komen te staan voor nieuwe ontwikkelingen, hierin dient democratische controle en politieke verantwoordelijkheid te zijn verankerd, aldus Engels. Minister Ter Horst heeft toegezegd om voor de herfst te komen met een kabinetsvisie op de toekomst van het middenbestuur.

Lees hier de parlementaire bijdrage van Hans Engels
Zie het origineel