Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT
019_2010

Woononderzoek ondersteunt aanpak woningvoorraad

Sittard-Geleen, 2 februari 2010 - B&W constateren dat het Woononderzoek 2009 de aanpak van de woningvoorraad: 'één woning erbij, één woning slopen' onderstreept. Uit Woononderzoek 2009 blijkt dat sprake is van een kwalitatieve mismatch op de woningmarkt. Eén op de zeven woningen (in totaal 9.000 woningen) hebben in de toekomst onvoldoende kwaliteit als de woonwensen één op één worden gevolgd. Dit doet zich zowel in de huur- als de koopsector voor. Portieketagewoningen en rijtjeswoningen in de huursector zijn kwetsbaar, evenals goedkopere (rij)woningen in de koop. Aan de andere kant zijn appartementen met lift en grondgebonden nultredenwoningen in de huur en in mindere mate in de koop kansrijk.

Wethouder Ruud Guyt, stadsontwikkeling: 'Nu ingrijpen is hard nodig, uitstel leidt alleen maar tot een grotere opgave in de toekomst, tot risico's van leegstand en verpaupering van buurten en wijken en prijsdalingen waarvan vooral eigenaar bewoners de dupe worden. Samenwerking met en tussen partijen en samen met de inwoners is daarbij noodzakelijk. Een aanpak gericht op een gezonde en aantrekkelijke woningmarkt met de juiste woningen, het juiste aantal en kwaliteit en op de juiste plek. Dit vraagt om inzet, verantwoordelijk en bijdrage van alle betrokken partijen.'

Het Woononderzoek 2009 is in opdracht van de samenwerkende gemeenten en corporaties in de Westelijke Mijnstreek uitgevoerd. Dit is gebeurd op basis van de huidige woningvoorraad en planvoorraad, het Strategisch Voorraad Beheer van woningcorporaties en een woonwensen onderzoek. In het onderzoek zijn 24.800 huishoudens en 3.700 starters benaderd, de uiteindelijke respons betrof 30%. De conclusies worden per gemeente en per woonmilieu gepresenteerd.

Meer dan voorheen wil de gemeente en regio sturen op kwaliteit in de woningbouw. Van aanbodprogrammering naar vraagprogrammering. De vraag van de woonconsument wordt leidend in plaats van dat er wordt gekeken waar hoeveel woningen gerealiseerd kunnen worden. Woningbouwplannen, bestaande en nieuwe, zullen hieraan concreet invulling moeten geven.

In de centra van Sittard en Geleen is nog ruimte voor een kleine toevoeging van woningen, in het overige stedelijk deel zal met name verdunning en vergroening van de wijken en buurten aan de orde zijn. In deze gebieden ligt dan ook in de komende jaren de grootste herstructureringsopgave in termen van nieuwbouw, sloop en renovatie van woningen. In de dorpse en meer landelijke gebieden zal met name geïnvesteerd moeten worden in woonkwaliteit en leefbaarheid.


---