Ingezonden persbericht
Datum : dinsdag 2 februari 2010
PERSBERICHT
Europese Ombudsman start onderzoek naar zeer gebrekkig en vooringenomen Commissieverslag over apen in experimenten
De Europese ombudsman is een onderzoek gestart naar een rapport van de Europese Commissie over apen in experimenten. Dit volgt uit een klacht ingediend door de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE). De coalitie concludeerd dat het verslag wetenschappelijk onjuist is en volledig ten gunste van de voortzetting van primatenonderzoek. De handel en het gebruik van primaten voor onderzoek is een van de controversiële kwesties die overwogen worden in de EU Richtlijn 86/609 over de bescherming van dieren in onderzoek. De herziening is inmiddels bijna rond, de Raad van Ministers zal spoedig haar standpunt innemen.
In mei 2008 vroeg de Commissie één van haar bestaande wetenschappelijke Comités, Het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico's (WCGM), een onderzoek uit te voeren naar primatenonderzoek en alternatieven ervoor. Dit onderzoek was voor een deel een antwoord op een door 433 Europarlementsleden ondertekende verklaring om met voorstellen te komen die primatenonderzoek moeten vervangen. De voorstellen van de Commissie, gebaseerd op het onderzoek van het WCGM, steunden primatenonderzoek en bevatten niets dat het onderzoek met primaten zou moeten vervangen. Met de huidige voorstellen zou onderzoek met primaten mogelijk zijn voor elk doel. In een brief van 28 januari aan de ECEAE schrijft de Europese Ombudsman dat hij de Commissie verzocht heeft te reageren op de volgende beschuldigingen van de ECEAE:
- De Commissie heeft gefaald om te verzekeren dat het WCGM een werkgroep inschakelde met voldoende deskundigheid over apen in experimenten.
- De Commissie heeft gefaald om te verzekeren dat het WCGM het bewijsmateriaal van belangenorganisaties over de nut en noodzaak van primatenonderzoek en vervangingen voor dit soort experimenten meenam in haar onderzoek.
In haar klacht stelt de ECEAE dat in de werkgroep van het WCGM geen expertise op dit gebied zat. De groep bestond grotendeels uit dierproefnemers (die geen experimenten met apen doen) en één persoon met een beetje kennis over alternatieven voor primatenonderzoek. Bovendien wilde de Commissie pas na het afronden van het rapport van het WCGM vrijgeven wie er in de werkgroep zaten.
Ook heeft het WCGM een enorme stapel aan bewijsmateriaal aangeleverd door de ECEAE, andere dierenorganisaties en patiëntenveiligheidsorganisaties dat primatenonderzoek niet werkt links laten liggen dat aangeleverd werd door de ECEAE en een aantal andere dierenorganisaties en patiëntenveiligheidsorganisaties. In grote onderzoeksgebieden zoals over AIDS, hartfalen, malaria en Parkinson is al bewezen dat primatenonderzoek niet werkt. Zo zijn er al 85 vaccins tegen AIDS in primatenonderzoek succesvol gebleken, maar in mensen werkte geen van allen. 1000 potentiele behandelingen tegen hartfalen zijn in diermodellen getest, maar niet één van de 150 die "door mocht" voor klinische testen is succesvol gebleken. Daarnaast heeft het WCGM bewijs voor werkende vervangende methodieken voor apenonderzoek genegeerd. Geoffrey Deckers, Voorzitter van de ECEAE: "De ECEAE verwelkomt dit onderzoek dat door de Europese Ombudsman zal worden uitgevoerd. Het is schandalig dat de Commissie met zo'n onwetenschappelijk en eenzijdig rapport, van een werkgroep met ondeskundige dierproefnemers op de proppen komt. Helaas heeft het proces van de Ombudsman lang geduurd, dus we vragen ons af of nog op tijd zijn om met onze beschuldigingen een impact te maken op de Richtlijn. Dat is onacceptabel en we dringen er bij de Ombudsman op aan om deze zaak als zeer urgent af te handelen."
-- einde bericht --