Gemeente Stadskanaal

Algemene raadscommissie

De vergadering van de algemene raadscommissie op maandag 8 februari is verplaatst naar maandag 15 februari. De vergadering is dan aansluitend na afloop van de raadsvergadering.

Wijziging Verordening VROM Starterslening

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 25 januari 2010 de Verordening VROM Starterslening heeft gewijzigd.

Wat is een VROM Starterslening?

U wilt als starter een huis kopen, maar u krijgt de financiering niet rond? Misschien is de starterslening iets voor u. Starters op de woningmarkt in de gemeente Stadskanaal kunnen onder bepaalde voorwaarden een starterslening krijgen. Dit als aanvulling op de eerste hypotheek. Over de starterslening hoeft de eerste drie jaar geen rente en aflossing te worden betaald. De starterslening wordt in opdracht van de gemeente door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) verstrekt.

Na drie jaar moet de marktconforme rente en aflossing worden betaald als uw inkomen toereikend is. Als u denkt na drie jaar de maandlast niet te kunnen betalen, is het mogelijk (twee maanden voor de herzieningsdatum) uw inkomsten te laten toetsen door SVn. Bij de hertoets wordt de maandlast van de starterslening door SVn aangepast aan het dan actuele inkomen. De regeling kent daarna nog enkele momenten waarop er opnieuw (her)toetsing plaatsheeft. Als één keer de volledige maandlast wordt betaald, vind geen hertoets meer plaats.

Wijziging maximum verwervingskosten en lening

In de verordening is voor de toepassing een maximum gesteld aan de verwervingskosten van de woning. Dit maximum is door de gemeenteraad gewijzigd van EUR180.000,00 naar EUR225.000,00. De maximaal te verkrijgen lening op grond van de startersregeling bedraagt EUR36.000,00.

U wilt de verordening inzien?

De gewijzigde Verordening VROM Starterslening treedt in werking acht dagen na deze bekendmaking, dus op 11 februari 2010 en ligt vanaf heden gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de verordening VROM Starterslening ook vinden in onze digitale regelingenbank.

Wijziging verordeningen in het kader van de Dienstenrichtlijn/Dienstenwet

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 25 januari 2010 de volgende verordeningen heeft gewijzigd:

* Verordening kwaliteitsregels peuterspeelzaal gemeente Stadskanaal
* Afvalstoffenverordening 2005 van de gemeente Stadskanaal
* Algemene Plaatselijke Verordening Stadskanaal 2008.

De wijzigingen zijn noodzakelijk vanwege Europese wetgeving. Daarnaast is een aantal andere wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening Stadskanaal 2008 opgenomen. Het betreft hier noodzakelijke bijstellingen door gewijzigde hogere wetgeving en redactionele aanpassingen. De wijzigingen op de verordeningen treden in werking één dag na deze bekendmaking, dus op 4 februari 2010 en werken terug tot 1 januari 2010.

U wilt de verordeningen inzien?

De gewijzigde verordeningen liggen gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publiekbureau in het gemeentehuis. U kunt de verordeningen ook vinden in onze digitale regelingenbank:
* Verordening kwaliteitsregels peuterspeelzalen gemeente Stadskanaal
* Afvalstoffenverordening 2005 van de gemeente Stadskanaal
* Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Stadskanaal 2008

Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2010

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 25 januari 2010 de Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2010 heeft vastgesteld. Deze verordening treedt in werking acht dagen na bekendmaking, dus op 11 februari 2010.

U wilt de verordening inzien?

De verordening ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal ook vinden in onze digitale regelingenbank.

Verordening inrichting Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen Stadskanaal 2010

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 25 januari 2010 de Verordening inrichting Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen Stadskanaal 2010 heeft vastgesteld. Deze verordening treedt in werking acht dagen na bekendmaking, dus op 11 februari 2010.

U wilt de verordening inzien?

De verordening ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de Verordening inrichting Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen Stadskanaal 2010 ook vinden in onze digitale regelingenbank.

Knoalster Schriefwedstried

Iedereen vanaf acht jaar kan meedoen aan de knoalster schriefwedstried. Gedichten, verhalen, toneelstukken en liedjes, alles mag, zolang het maar in de streektaal is. Op I
www.mijneigenbibliotheek.nl is een link te vinden naar het wedstriedreglement. Daarin staat onder andere welke categorieën er zijn, hoe lang een verhaal mag zijn en hoe vaak meegedaan kan worden. De winnaars van de Knoalster Schriefwedstried worden bekend gemaakt op de feestelijke afsluiting. De gelukkigen gaan vervolgens door naar de finale van de Pervincioale Schriefwedstried.

Inspiratie nodig?

In de collectie van de bibliotheken Zuid-Groningen vindt u Groningse woordenboeken en een keur aan tijdschriften en groningana voor inspirerende onderwerpen en invalshoeken.

Meedoen

U kunt uw inzending toesturen tot 1 maart 2010. Dit kan via E schriefwedstried@mijneigenbibliotheek.nl of via de post, Bibliotheek Stadskanaal, Postbus 32, 9500 AA Stadskanaal.

Opgave aanbod sportaanbieders 55+

Vanuit het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen wordt er een folder gemaakt met het sportaanbod voor 55+ers in de gemeente. Omdat het onduidelijk is welke vereniging, particulier of sportschool, sportaanbod voor leeftijdsgroepen boven 55 jaar en/of chronische ziekten heeft, wordt het in kaart gebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan badminton voor 55+ers of wandelclubs voor mensen met rugklachten. Alle mensen in deze leeftijdscategorie ontvangen de folder met het verzamelde aanbod in de brievenbus. De folder komt ook op plekken zoals bij de huisarts te liggen. Om deze folder tot stand te brengen willen wij u vragen uw aanbod voor deze doelgroep aan ons door te geven via onderstaand emailadres. U ontvangt dan een formulier dat u digitaal kan invullen.

Sportpas; de Sporthopper

Binnen de gemeente Stadskanaal gaan we starten met de Sporthopper. Sportverenigingen kunnen aangeven aan welke activiteiten/bestaande trainingen kinderen mee kunnen doen om kennis te maken met de sportvereniging. Dit gebeurt via een leuke folder en een speciale website, I www.sporthopper.nl. We willen hiermee bereiken dat kinderen/jongeren in verschillende etappes in aanraking komen met een vereniging en daarmee een bewuste keuze maken voor een tak van sport en daarmee langdurig sportbeoefenaar worden. Als de kennismaking goed is bevallen, is er na afloop een mogelijkheid om lid te worden van de vereniging.

Opgave

Hebben we u enthousiast kunnen maken om deel te nemen aan de sportstimuleringsregelingen in de gemeente Stadskanaal? Via email of telefoon kunt u zich opgeven voor bovenstaande activiteiten. Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Marianne Postma van Huis voor de Sport Groningen, E m.postma@huisvoordesportgroningen.nl of T (0598) 323 200.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Deze vorm van kanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom wordt voor vrouwen van deze leeftijdsgroep het bevolkingsonderzoek georganiseerd.

Voor wie

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen eenmaal in de vijf jaar een uitnodiging van de screeningsorganisatie voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is erop gericht baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden hebben meestal geen klachten. Daarom is het onderzoek belangrijk.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt door middel van een uitstrijkje in de huisartsenpraktijk. Dit wordt meestal gemaakt door de assistente van de huisarts. De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Bij klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Planning

De komende maanden krijgen vrouwen die geboren zijn in de hieronder genoemde geboortejaren een oproep:

Oproepmaand Geboortejaar
februari 1980
maart /april 1960
mei/juni 1965
augustus 1975
september/oktober 1970
november

1950

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met de screeningsorganisatie Bevolkingsonderzoek Noord, T (0900) 20 30 100, E info@bevolkingsonderzoeknoord.nl. Ook kunt u de volgende websites bezoeken I www.bevolkingsonderzoeknoord.nl, I
www.bevolkingsonderzoeknaarbaarmoederhalskanker.nl.

Provincie subsidieert energiezuiniger maken van woningen

De provincies Groningen en Drenthe hebben op 16 november 2009 een subsidieregeling energiebesparing geopend voor particuliere woningeigenaren. Groningen stelt 1 miljoen euro beschikbaar en Drenthe 700.000,00 euro. Deze regeling wordt door de provincies ingezet om de gevolgen van de economische crisis te verzachten. Daarnaast zijn energiebesparende maatregelen goed voor het klimaat en het kan ook nog helpen de woonlasten binnen de perken te houden. De regeling loopt tot 30 april 2010.

Waarvoor kunt u subsidie krijgen?

Woningbezitters kunnen subsidie krijgen als zij investeren in het energiezuiniger maken van hun woning. De subsidie is bedoeld voor de aanschaf en installatie van onder andere zonneboilers, HR++ ketels, programmeerbare radiatorkranen en dergelijke. Ook de isolatie van dak, vloer, muren en leidingen wordt gedeeltelijk vergoed. De subsidie bedraagt 20% van de kosten van materiaal en installatie.

Meer weten?

De regeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Meer informatie over de regeling is te vinden op de websites, I www.snn.eu en www.meermetminder.nl. U kunt ook bellen met onze medewerker de heer R. Martowirono, T (0599) 631 447.

Waar moet u beginnen met energiebesparing thuis?

Het loket Energie(k)Advies kan u daarbij helpen. U kunt hier terecht op het spreekuur. Maar u kunt ook bellen. Energie(k)advies is gehuisvest in de Openbare Bibliotheek Centrum (tweede verdieping) aan de Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen, T (050) 529 09 10, I www.ipdubo.nl en E info@energiekadvies.info. Een folder ligt voor u klaar in het publieksbureau in het gemeentehuis in Stadskanaal.

Sociaal Participatiefonds, PC-regeling en Witgoedregeling

Een laag inkomen? Dan kunt u van de gemeente extra ondersteuning krijgen, onder andere via deze regelingen.

Wanneer komt u in aanmerking


* u bent (en uw partner is) 18 jaar of ouder
* uw inkomen en uw vermogen zijn niet hoger dan de hieronder genoemde grenzen

* bij pc- en witgoedregeling staan voor die regelingen aanvullende voorwaarden.

Inkomens- en vermogensgrenzen 2010

Uw netto maandinkomen (samen met het inkomen van uw partner) is lager* dan:

Jonger dan 65 65 jaar en ouder
alleenstaande EUR 1.036,63 alleenstaande EUR 1.139,05 alleenstaande ouder (eenoudergezin) EUR 1.332,82 alleenstaande ouder (eenoudergezin) EUR 1.431,24
gehuwden/samenwonenden EUR 1.480,91 gehuwden/samenwonenden EUR
1.566,72

* Is uw inkomen hoger? Dan wordt 50% van het hogere inkomen op jaarbasis als draagkracht op de bijzondere bijstand in mindering gebracht.

Uw vermogen** is niet hoger dan:

* alleenstaande EUR 5.480,00

* alleenstaande ouder/gehuwd/samenwonend EUR 10.960,00


** Het vermogen is het totaal van uw bezittingen, verminderd met uw eventuele schulden. De waarde in een auto wordt tot EUR 4.500,00 vrijgelaten. Een eigen woning telt niet mee.

Sociaal Participatiefonds

De vergoeding is onder andere bedoeld voor:

* abonnement tijdschrift of dagblad

* contributie sport- of andere verenigingen, zwemmen, kosten van bijbehorende sportkleding

* bezoek theater/concert/museum/attractiepark
* ouderbijdrage peuterspeelzaal

* kosten abonnement telefoon en/of internetprovider
* cursussen, lesgeld muziekschool, zwemlessen.

De bijdrage is per jaar een vast bedrag van EUR 102,00 en daarnaast een bedrag per gezinslid van EUR 71,00. Heeft u een kind dat nog geen achttien jaar oud is, bij u in huis woont en voortgezet onderwijs volgt? Dan ontvangt u voor dit kind EUR 102,00 per jaar extra!

PC- en witgoedregeling

De pc-regeling is bestemd voor de aanschaf van een computer en/of randapparatuur voor een inwonend schoolgaand kind. De witgoedregeling is bestemd voor de aanschaf van een koelkast, wasmachine, stofzuiger, televisie of kooktoestel.

Voor deze regelingen gelden aanvullende voorwaarden:
* U heeft al minstens 36 maanden (drie jaar) een laag inkomen.
* De computer (of randapparatuur) wordt aangeschaft voor een inwonend kind (dat nog geen achttien jaar oud is en dat zit in groep zeven of acht van de basisschool of voortgezet onderwijs volgt).

* U heeft een nota/betaalbewijs voor het apparaat of u laat de betaling aan de leverancier overmaken.

Voor de aanschaf van een computer ontvangt u één keer in de vijf jaar maximaal EUR 507,00. Per jaar kunt u voor de aanschaf van witgoed een bijdrage van maximaal EUR 254,00 krijgen.

Meer weten?

In de gemeentewinkel op onze website vindt u uitgebreidere informatie over deze regelingen en aanvraagformulieren:

* Sociaal Participatiefonds

* PC-regeling

* Witgoedregeling

Ook kunt u contact opnemen met het loket voor Wonen, Welzijn en Zorg in het gemeentehuis. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur kunt u langskomen maar ook bellen, T (0599) 631 414, E loketwwz@stadskanaal.nl.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 22 januari tot 29 januari 2010 zijn de volgende aanvragen om een bouwvergunning ingediend:

Stadskanaal

* Barkelazathe 2, het bouwen van een berging, d.d. 28 januari
* Belgiëlaan 29, Overijsselselaan 51 en 94, Gelderselaan 94, het verwijderen van asbesthoudende materialen, d.d. 27 januari
* Europalaan 46 A, het plaatsen van een lichtreclame, d.d. 26 januari

* Meidoornstraat 19, het tijdelijk plaatsen van units voor een peuterspeelzaal, d.d. 27 januari

* Tinnegieter 20, het plaatsen van vlaggenmasten, lichtmasten en hekwerk, d.d. 25 januari

* Tros 7, het uitbreiden van een woning, d.d. 27 januari

Onstwedde

* 1e Barlagerweg 11, het bouwen van een berging/garage, d.d. 28 januari

* Esweg 8, het uitbreiden van een woning, d.d. 28 januari
* Kerklaan 19, het bouwen van een woning met garage, d.d. 28 januari

Musselkanaal

* Asterstraat 5, het verwijderen van een asbesthoudende geveldoorvoer, d.d. 27 januari

Alteveer

* Tangerveldweg 6, verzoek tot legalisatie voor het gebruiken van een gastenverblijf, d.d. 25 januari

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de woensdag van alle oneven weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie.

De uitslag van het welstandsadvies is op de even weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434, team Ruimte.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van team Ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Verleende ontheffing in samenhang met bouwvergunning

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat zij onder gebruikmaking van een ontheffingsprocedure conform artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), d.d. 26 januari 2010, een bouwvergunning hebben verleend aan:

* De heer F. Roelfsema, voor het uitbreiden en vergroten van een woning, op het adres plaatselijk bekend Molenwijk 65 in Stadskanaal.

De ontheffing, de bouwvergunning en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van woensdag 3 februari 2010 gedurende zes weken ter inzage op het gemeentehuis, bij de balie van team Ruimte. Degene die tijdig een zienswijze hebben ingediend, kunnen beroep tegen de ontheffing en bouwvergunning instellen bij de Rechtbank Groningen, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Het beroepschrift moet binnen zes weken na ter inzage legging worden ingediend.

Op grond van artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kan geen beroep bij de administratieve rechter worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijker wijze kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene Wet bestuursrecht naar voren heeft gebracht.

Indien u een beroepschrift indient kunt u de President van de Rechtbank in Groningen verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. Een voorlopige voorziening kan worden aangevraagd als er sprake is van een spoedeisend belang. Het adres waar dit verzoek naar toegestuurd moet worden is: President van de Rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Wet milieubeheer

Bij de balie van team Ruimte in het gemeentehuis ligt vanaf vandaag ter inzage:

Meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:
* De heer B. Altena, gemachtigde namens drijver, inzake verandering/herinrichting winkelcentrum en vervanging luchtbehandelingsinstallatie, op het adres plaatselijk bekend Oude Markt 1 in Stadskanaal.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze melding slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de melding zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis tot 18 maart 2010, bij de balie van team Ruimte.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met de heer J. Post, T (0599) 631 434, team Ruimte.

Kapvergunningen

Op 2 februari 2010 zijn de volgende kapvergunningen verleend.

Onstwedde

* Boelslaan 64 (herplant), 1 boom

Vledderveen

* Vledderweg 5, 2 bomen

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

* 3 februari 2010