Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

1 februari 2010

Uitwisseling vrouwelijke journalisten Nederland - Saoedi-Arabië

Klopt het dat vrouwen in Saoedi-Arabië niet mogen autorijden, en dat het verplicht is gesluierd over straat te gaan? Zijn alle Nederlanders losgeslagen? En zijn ze echt zo stug? Hoe wordt een kritisch beroep als dat van een journalist uitgeoefend? De Saoedische journaliste Kholoud Attar en Libelle-redacteur Marloes Keizer proberen antwoord te geven op deze en vele andere vragen en vooroordelen door een week met elkaar mee te lopen op de redactie én daarbuiten.

Kholoud Attar is oprichtster van het moderne Saoedische magazine Design. Het is een voor Saoedische (en zelfs Nederlandse) begrippen liberaal blad dat de grenzen van (pers)vrijheid opzoekt. Design is een van de vijf bedrijven in Saoedi-Arabië waar mannen én vrouwen werken, een uitzondering die Kholoud tot stand heeft weten te brengen. Via het uitwisselingsprogramma voor journalisten van Free Voice is Kholoud Attar deze week in te gast op de redactie van Libelle in Nederland. Libelle-redacteur Marloes Keizer zal later deze maand een tegenbezoek brengen aan de redactie van Design in Jeddah, Saoedi-Arabië.

Free Voice hoopt dat de twee vrouwelijke journalisten door middel van de uitwisseling inzicht krijgen in de manier waarop de pers werkt in Saoedi-Arabië en in Nederland én zullen ervaren hoe de levens van vrouwen in Saoedi-Arabië en Nederland met elkaar overeen komen of juist van elkaar verschillen. De beide redacteuren zullen gendergerelateerde issues in elkaars moederland onderzoeken en daarover publiceren in hun blad én op de website van Free Voice.

Citaten:
Marloes Keizer: "Ik ben heel nieuwsgierig naar de manier waarop vrouwen in Saoedi-Arabië leven. Dat de Arabische cultuur enorm verschilt met de Nederlandse cultuur is bekend. Ik vraag me af in hoeverre al die vooroordelen die we in Nederland hebben over de beperking van vrijheid voor Arabische vrouwen waar zijn. En in hoeverre zij daar zelf problemen mee hebben."

Kholoud Attar: "From my travels I was lucky to meet many women with different lifestyles. It was interesting how most cultures I encountered considered themselves the "normal" or even the "right way" of living while by nature they discredit other women's cultural lifestyle because it is an un-match to their's. From this exchange I hope to re-examine some of Saudi's deeply held notions that underlie my lifestyle as a Saudi Woman by experiencing another culture, that through my pre-conception is completely different. Hopefully this will give me a chance not only to be introduced to a new culture but further notice mine".

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht